Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PACT voor kindcentra stopt, de beweging gaat door

PACT voor Kindcentra, als programma van activiteiten gesteund door Het Kinderopvangfonds, stopt. De beweging voor kindcentra gaat wel door en het Platform Kindcentra zal een spin in het web blijven. Voorzitter Gijs van Rozendaal kijkt trots terug op de verbinding die tot stand is gekomen tussen zoveel partijen en op wat er is bereikt.
AdobeStock

PACT voor Kindcentra is een project van Het Kinderopvangfonds. Doel van het project was het streven naar een goede start en de toegang tot een rijk dagarrangement voor alle kinderen. Veel mensen waren actief binnen PACT. De PACT-ambassadeurs ondersteunden de praktijk, de opleidingentafel verkende wat er aan opleidingen nodig is en de kennistafel verbond wetenschap en praktijk. Kindcentra 2020, onderdeel van PACT voor Kindcentra, en het Platform Kindcentra voerden de lobby voor een toegangsrecht tot kinderopvang voor elk kind, ongeacht of zijn of haar ouders werken.

De beweging gaat door

Hoewel het programma PACT voor Kindcentra stopt, gaat de beweging voor de ontwikkeling van kindcentra en een toegangsrecht tot kinderopvang voor elk kind door, meldt Van Rozendaal op de site van PACT voor kindcentra. ‘Het Platform Kindcentra neemt deze uitdaging op zich. Het platform bestaat uit vertegenwoordigers van werknemers-, sector- en ouderorganisaties uit kinderopvang en primair onderwijs en ‘aanpalende’ organisaties die betrokken zijn bij het jonge kind vanuit de sectoren kunst, cultuur, sport, jeugdzorg en meer.’

‘Het Platform Kindcentra zal ook een aantal nieuwe initiatieven oppakken die de praktijk en de politiek stimuleren tot het nemen van verdere stappen. Zo hebben leden van het platform de afgelopen maanden gewerkt aan een position paper over de ‘rijke schooldag’. Het Platform zal de uitwerking en de implementatie van het regeerakkoord nauwgezet blijven volgen.’

Nieuwe initiatieven

Zoals hierboven vermeld zullen organisaties binnen het platform in 2023 en in 2024 een reeks van nieuwe initiatieven oppakken. De opleidingentafel wordt doorgezet en de kennistafel zoekt naar nieuwe wegen om onderzoek rondom de ontwikkeling van kindcentra verder vorm te geven. Op dit moment is het onderzoek naar de peuter- en kleutergroepen in volle gang. Het CAOP werkt aan het programma ‘Onderwijs op Maat’ en aan een functiewaardering voor medewerkers van kindcentra, die als basis gebruikt kan worden voor het gesprek over één cao voor kindcentra.

NOC*NSF werkt volop aan het programma voor de gezonde generatie. En de sectororganisaties binnen het Platform stemmen, in een structureel overleg, onderling af hoe de lobby te organiseren over de invulling van het regeerakkoord. Zij verkennen ook met elkaar hoe ze het pleidooi voor een algemeen toegangsrecht voor alle kinderen op kinderopvang op de agenda kunnen houden.

Zosja

Ons zusje Zosja maakt ook deel uit van het platform. Iedereen die graag op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen rondom integrale kindcentra kan zich abonneren op de nieuwsbrief van Zosja.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.