Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Overheid voert zwalkend kinderopvangbeleid

Overheid voert zwalkend kinderopvangbeleid

De Nederlandse overheid lijkt weinig visie te hebben als het op kinderopvang aankomt. In De Volkskrant van 8 juni is te lezen dat de kinderopvang door de nieuwe bezuinigingsvoorstellen weer net zo duur is als voor de Wet Kinderopvang. Directeur van van de Kober Groep Walter Bakx beaamt in BN de Stem: Ik werk 16 jaar in de kinderopvang en heb nog nooit drie jaar achter elkaar hetzelfde beleid meegemaakt.’

Stagnatie van investeringen
De Scandinavische aanpak wordt steeds als voorbeeld genoemd. Vooral in Finland en Denemarken wordt consistent kinderopvangbeleid gevoerd met als gevolg dat ouders vertrouwen hebben in de sector omdat ze erop aankunnen dat het betaalbaar en bereikbaar blijft. ‘Elke ingreep in de kosten, hoe klein ook, zorgt voor onrust bij ouders en stagnatie van de investeringen in extra kindplaatsen door de ondernemrs in de kinderopvang’ aldus De Volkskrant. In een interview met Radio 1 vult BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma aan: ‘In landen om ons heen hebben ze wel begrepen dat kinderopvang noodzakelijk is voor economische groei.’ Als voorbeeld noemt hij Denemarken waar de meeste vrouwen fulltime werken en vijf dagen per week gebruikmaken van kinderopvang. Omdat hun werkdagen om 7 uur beginnen en om 15.30 uur eindigen, blijft er voldoende tijd over voor elkaar en ervaren ouders veel minder gejaagdheid dan in Nederland.

Arbeidsparticipatie vrouwen
In Nederland werken ook veel vrouwen, alleen dan bijna altijd wel parttime. Met gemiddeld 24 uur per week is de arbeidsparticipatie van Nederlandse vrouwen gemiddeld het laagste van Europa. Maar tegelijkertijd is één op de drie vrouwen hier wel financieel onafhankelijk. Veel ouders weten nog niet goed wat de gevolgen van de bezuinigingen zijn voor hun portemonnee. Dat geldt ook voor Carola Segeren (33), moeder van twee jonge kinderen en parttime werkzaam. In BN De Stem zegt zij: ‘Het kan zijn dat we dan gaan kijken of oma iets voor ons kan betekenen. Of dat mijn man iets vaker thuis kan werken. Het CPB heeft berekend dat de arbeidsparticipatie naar aanleiding van de berekeningen daalt met 0,1 procent. Veel ondernemers en ouders zetten hun vraagtekens bij deze berekening.

Beluister hier het radio-interview bij “Dit is de dag” met Gjalt Jellesma >>

1 REACTIE

 1. En kan bijvoorbeeld iemand uitleggen aan pedagogisch medewerkers die wellicht straks zonder werk zitten, waarom ze dan opeens wel in het onderwijs hetzelfde werk zouden kunnen gaan doen?
  Want bij kinderopvang wordt het geld weggehaald, en vervolgens gaat het naar (grotendeels dezelfde kinderen hoor) die nu peuteronderwijs ‘moeten’ gaan volgen……
  Leg het eens uit alsof ik vier ben, want misschien begrijp ik het dan.
  Ja, de politiek zwalkt. Maar op basis van welke informatie? Op basis van het ene onderzoek na het andere. Laten we eens stoppen met onderzoeken en kijken naar kind wat prima op zijn plek zit in de kinderopvang, waardoor de ouders prima kunnen deelnemen aan het arbeidsproces.
  Want dat lukt echt niet als je je peuter naar het peuteronderwijs moet brengen. Wordt daar ook nagedacht over tussenschoolse en naschoolse opvang voor peuters?
  Goh, misschien komen we dan toch over tien jaar weer uit bij de branche kinderopvang.
  Het is best vermoeiend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.