Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Overheid investeert in kansen achterstandskinderen

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker willen voor altijd korte metten maken met ongelijke kansen voor kinderen in het onderwijs. Daarom kondigen zij voor de komende drie jaren een investering van 87 miljoen euro aan.
Kansenongelijkheid kinderen.jpg
Er wordt ook geld vrijgemaakt voor ouders met een lage taalvaardigheid. Zij krijgen taaltraining

Iedereen die met kinderen werkt, ook kinderopvangprofessionals, schrokken onlangs van de conclusies van de Onderwijsinspectie dat kinderen met hetzelfde talent, toch niet altijd dezelfde kansen krijgen. Het opleidingsniveau van de ouders of de steun die ouders hun kinderen bieden, is mede bepalend voor de kansen van kinderen. En in plaats van kleiner, worden de verschillen tussen kinderen alleen maar groter zodra ze naar school gaan.

Talent verliezen

Beide bewindsvoerders vinden dit onacceptabel. Dekker: ‘We leven in een van de meest welvarende landen. Als wij er niet in slagen om kinderen het maximale uit zichzelf te laten halen, dan falen we collectief. We moeten blijven werken aan een samenleving waarin iedereen alle kansen krijgt om zich te ontplooien. We kunnen ons niet veroorloven talent verloren te laten gaan.’

Laagopgeleide ouders

Het geld dat vrij komt wordt onder andere ingezet voor schakelklassen, bijvoorbeeld tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Deze klassen zijn er voor kinderen die van huis uit onvoldoende begeleiding krijgen of die een taal- of leerachterstand hebben. Er ligt veel focus op de begeleiding van kinderen die opgroeien bij laagopgeleide ouders. Twintig scholen in grote steden krijgen ruimte om te experimenteren met leraren die worden vrij geroosterd. Zij kunnen in die tijd achterstandsleerlingen begeleiden of collega’s coachen.

Tel mee met Taal

Er wordt tot slot ook nog 2 miljoen euro per jaar geïnvesteerd in het programma Tel mee met Taal. Hiermee krijgen circa 10.000 ouders met een lage taalvaardigheid taaltraining, coaching en ondersteuning bij de opvoeding van hun kinderen. Verder vinden er natuurlijk veel investeringen plaats in het voortgezet –  en het beroepsonderwijs.

De kritieken waren niet mals toen de Onderwijsinspectie met de conclusies uit het onderzoek naar de kansengelijkheid van kinderen naar buiten kwam. ‘Waar dit kabinet zich de laatste jaren vooral heeft toegelegd op zogenaamde ‘excellentie’-projecten, zijn ze de gewone leerling vergeten voor wie steeds meer deuren gesloten zijn’. Lees meer

Lees hier meer over het platform www.gelijke-kansen.nl. Daar kunnen ouders, docenten, schoolbestuurders, onderzoekers, werkgevers en maatschappelijke instellingen ervaringen delen en van elkaar leren.

1 REACTIE

  1. De achterstand begint al ver voor de kids naar school gaan: opvanglocaties in sociaal-economisch mindere wijken lopen structureel meer risico op overtredingen en kennen meer handhavingstrajecten, terwijl in de 'duurdere' wijken de risico's en de inspectierapporten een stuk gunstiger uitpakken… Werk voor volgend kabinet!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.