Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overheid betaalt steeds meer kinderopvangkosten

Susan Schaeffer
In de eerste vier maanden van 2019 betaalde de overheid 73 procent van de declarabele kinderopvangkosten, blijkt uit cijfers van het CBS. Verwacht wordt dat dit percentage verder oploopt.
AdobeStock

Het deel toeslagengeld is na 2010 niet meer zo groot geweest, schrijft het CBS. De overheid heeft het budget voor de kinderopvangtoeslag voor 2019 verhoogd.

Meer kinderen naar opvang

Uit de cijfers van het CBS komt naar voren dat steeds meer kinderen naar de kinderopvang gaan. In 2019 gaan bijna 950 duizend kinderen van 0-12 jaar naar de opvang, dat is zo’n 40 procent. In 2014 was dit nog 31 procent.

Het bereik van de kinderopvangtoeslag is in 2018 verder gegroeid, constateert het CBS. In 2018 ontvingen meer dan 630 duizend ouders kinderopvangtoeslag, gemiddeld kregen zij 4.200 euro aan kinderopvangtoeslag. In totaal werd ruim 2,6 miljard euro uitgekeerd.

Sinds 2014 is het aantal kinderen in de formele opvang met bijna 200 duizend toegenomen. De stijging komt vooral omdat veel peuterspeelzalen vanaf 2016 zijn omgebouwd tot kinderopvanglocaties, waardoor ouders ook toeslag ontvangen voor de peuteropvang.

Meer zelf betalen

Voor de bso moeten ouders in 2019 naar verwachting meer zelf betalen. Dat komt doordat de overheid het maximum-uurtarief dat wordt vergoed voor de bso heeft verlaagd van 6,95 euro naar 6,89 euro in 2019. Voor andere opvangsoorten krijgen ouders juist meer kinderopvangtoeslag. Daar is het maximaal te declareren uurtarief verhoogd. Dat heeft te maken met de verwachte prijsstijging door hogere kwaliteitseisen in de dagopvang.

Bron: CBS, ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.