Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderschapsverlof: SER-voorstel niet haalbaar

Marianne Velsink
Minister Wout Koolmees komt binnenkort met een voorstel voor een beter ouderschapsverlof in Nederland. Maar zo ver als de SER wil gaan, gaat het kabinet niet.
Foto: iStock

De Sociaal-Economische Raad (SER) pleit voor een ouderschapsverlof waarbij beide ouders recht krijgen op zes weken betaald ouderschapsverlof. De overheid moet dit bekostigen. De SER denkt dat de kosten vanzelf worden terugverdiend, omdat er meer vrouwen aan het werk gaan, waardoor de belastinginkomsten van de overheid toenemen, zei SER-voorzitter Mariëtte Hamer in het NOS Radio 1 Journaal.

SER-voorstel

Dit verlof moet wat de SER betreft bovenop het zwangerschapsverlof van zestien weken komen dat moeders al krijgen. Op de lange termijn moet worden bekeken of het nieuwe ouderschapsverlof tot zestien weken kan worden uitgebreid, zoals de Europese Commissie adviseert. Ook de huidige ouderschapsregeling moet dan van kracht blijven. Die houdt in dat ouders in de eerste acht jaar na de geboorte van een kind een periode minder gaan werken. Dat moeten ouders zelf blijven betalen.

Ouderschapsverlof

Het kabinet gaat niet zo ver. Minister Koolmees werkt alleen aan een wettelijke regeling voor de partner van de moeder. Die kan zes weken ouderschapsverlof krijgen, waarvan één week 100 procent wordt doorbetaald. De overige vijf weken krijgt de partner 70 procent van het loon.

Regeerakkoord

Volgens Koolmees is het SER-voorstel niet realistisch omdat de overheid dit moet betalen. Het kabinet heeft in het regeerakkoord opgenomen dat  er een partnerverlof van zes weken moet komen. Nu loopt Nederland achter op andere landen.


Kinderopvangorganisatie Op Stoom biedt vaders en mede-moeders een betaald ouderschapsverlof aan van een maand. Daarmee volgt de organisatie het voorbeeld van Humanitas Kinderopvang en een bedrijf als ING. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.