De Sociaal-Economische Raad (SER) pleit voor een ouderschapsverlof waarbij beide ouders recht krijgen op zes weken betaald ouderschapsverlof. De overheid moet dit bekostigen. De SER denkt dat de kosten vanzelf worden terugverdiend, omdat er meer vrouwen aan het werk gaan, waardoor de belastinginkomsten van de overheid toenemen, zei SER-voorzitter Mariëtte Hamer in het NOS Radio 1 Journaal.
SER-voorstel
Dit verlof moet wat de SER betreft bovenop het zwangerschapsverlof van zestien weken komen dat moeders al krijgen. Op de lange termijn moet worden bekeken of het nieuwe ouderschapsverlof tot zestien weken kan worden uitgebreid, zoals de Europese Commissie adviseert. Ook de huidige ouderschapsregeling moet dan van kracht blijven. Die houdt in dat ouders in de eerste acht jaar na de geboorte van een kind een periode minder gaan werken. Dat moeten ouders zelf blijven betalen.
Ouderschapsverlof
Het kabinet gaat niet zo ver. Minister Koolmees werkt alleen aan een wettelijke regeling voor de partner van de moeder. Die kan zes weken ouderschapsverlof krijgen, waarvan één week 100 procent wordt doorbetaald. De overige vijf weken krijgt de partner 70 procent van het loon.
Regeerakkoord
Volgens Koolmees is het SER-voorstel niet realistisch omdat de overheid dit moet betalen. Het kabinet heeft in het regeerakkoord opgenomen dat er een partnerverlof van zes weken moet komen. Nu loopt Nederland achter op andere landen.
Kinderopvangorganisatie Op Stoom biedt vaders en mede-moeders een betaald ouderschapsverlof aan van een maand. Daarmee volgt de organisatie het voorbeeld van Humanitas Kinderopvang en een bedrijf als ING. Lees meer