Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Ouders willen dat ik ’t kind ’s middags ophou, maar haar ogen vallen dicht’

Vraag: 'Miranda is ruim drie jaar. Haar ouders vragen of de pm'ers haar 's middags willen ophouden, omdat ze anders 's avonds moeilijk in slaap komt. Maar Miranda houdt het nauwelijks vol. Vanaf een uur of vier jengelt ze continu en hangt een beetje op de bank. Ze is laatst zelfs op de bank in slaap gevallen. Wat nu?'
'Ouders willen dat ik 't kind 's middags ophou

Antwoord ethisch docent Erica Westerveld: ‘Deze puur opvoedkundige situatie komt vaak voor. Het kinderdagverblijf is partner in opvoeding en ziet hoe het kind functioneert. Als professional moet je het welzijn van het kind voorop stellen en kun je vanuit de beroepscode en heel vaak vanuit het pedagogische beleid van de organisatie onderbouwen waarom je wel of niet kunt meegaan in hun wens.

Vragen ouders jou wel eens iets waar je je niet in kunt vinden? Hoe ga je daarmee om? Reageer hier >>

Ga dus met de ouders in gesprek. Je kunt met de ouders bespreken wat er gebeurt rond het slapen gaan en mogelijk advies geven bij het inslaapritueel of het verschuiven van slaaptijden. Maak in het gesprek duidelijk wat de impact op het kind is, als je het tollend op haar benen aantreft, en toch wakker moet houden. Stel eventueel voor om een filmpje te maken van hun vermoeide kind, zodat ze zien wat er speelt. De meeste ouders willen uiteindelijk niet dat hun kind lijdt onder hun wens haar wakker te houden. Of zoek naar een compromis: misschien kun je Miranda een half uurtje laten slapen, in plaats van een uur?’

Ook een vraag voor Erica of de pedagoog? Mail dan naar info@kinderopvangtotaal.nl

2 REACTIES

 1. Ik ben het eens met de reactie van S Benji als ik zou kiezen alleen vanuit het perspectief van het kind te kijken. Ik vind het hier echter juist in het belang van het kind om het perspectief van de ouders ook mee te nemen. Ik vind het niet egoistisch dat ouders zelf ook goed willen slapen. Ouders zijn niet alleen ouders maar in de eerste plaats ook mensen. De meeste ouders zijn ‘betere  ouders’ als zij uitgerust zijn, als ook zij zich gehoord en ondersteund voelen.
  Als professional hoor je vanaf een afstand de situatie te overzien, in te schatten wat een kind nodig heeft en vervolgens te handelen in afstemming met de behoefte van het kind. Ouders voeden vaker op vanuit gevoel, dit brengt een andere dynamiek met zich mee.
  De beste manier op kind én ouders te helpen is door naar zowel het kind als de ouders te luisteren, beiden aandacht te geven en niet te oordelen over kind maar ook niet over de ouder. Ik geloof niet dat ouders alles behalve met hun kind bezig zijn, maar als wij dit denken of zeggen (en dus naar kind en ouders uitstralen) maken we het voor iedereen moeilijker.
  Een echte professional heeft oog voor alles wat belangrijk is voor het kind. Voor het kind staan de ouders op nummer één. Kan je nagaan hoe fijn het voor kinderen zal zijn als wij hun ouders ook echt zien, horen en ondersteunen zonder over hen te oordelen. Dan pas mag je je mijn inziens echt een professional noemen.

 2. Lees alle reacties
 3. Maak in het gesprek duidelijk wat de impact op het kind is, als je het tollend op haar benen aantreft, en toch wakker moet houden. Stel eventueel voor om een filmpje te maken van hun vermoeide kind, zodat ze zien wat er speelt. De meeste ouders willen uiteindelijk niet dat hun kind lijdt onder hun wens haar wakker te houden. Of zoek naar een compromis: misschien kun je Miranda een half uurtje laten slapen, in plaats van een uur?’ 
  Geen enkele ouder wilt zijn/haar kind zien lijden, behalve als het om hun slaap gaat. Uitgeslapen kan je de wereld beter aan. Dan maakt het ze niks uit of het kind ipv een uur een half uur slaapt. Ouders moeten beseffen dat wanneer ze hun kind ophalen na een lange dag werk, het ook een lange dag creche is geweest en dat het kind BLIJ is om de ouder weer te zien. Als pm’er heb ik vaak met ouders gesproken dat ze zich anders moeten opstellen wanneer ze hun kind komen ophalen. Vaak genoeg de spiegel voorgehouden. Kinderen moeten vroeg uit bed, worden naar de creche gebracht, en dan zie je eindelijk je ouders en het enige waar zij aan denken is: ik moet koken, gedoe op het werk, moet de kleine nog douchen, ze gaat weer vervelend doen omdat ze moe is….alles behalve met het kind zelf bezig zijn. Maar dan echt bezig zijn. Laat de kleine meehelpen in de keuken met iet kleins, maakt niet uit wat. Zo hou je ze bezig, vertel wat je gaat doen, het kind voelt zich betrokken en met de tijd zal ook het slapen beter gaan. Succes!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.