Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouders waarderen gastouderopvang met 8,5

Het SCP-rapport 'Krimp in de kinderopvang' gaat niet alleen over vraaguitval, maar ook over hoe ouders de kinderopvang waarderen. Deze cijfers zijn gemiddelden voor de hele kinderopvang. Gastouderbureau 4Kids vroeg het Sociaal Cultureel Planbureau naar de uitgesplitste cijfers per opvangvorm. Daaruit blijkt dat gastouderopvang gemiddeld het hoogst wordt gewaardeerd met het cijfer 8,5.
Ouders waarderen gastouderopvang met 8
Foto: ANP

Ouders zijn over het algemeen tevreden over hun kinderopvang. Het SCP meldt in het rapport alleen gemiddelde cijfers voor de opvang van kinderen: een 8 voor de groep van 0-3 jaar en een 7,8 voor de opvang van kinderen van 4-12 jaar. Gastouderbureau 4Kids was benieuwd of het SCP de cijfers ook kon uitsplitsen per opvangvorm. Dat kon en het SCP stuurde een overzicht naar het landelijke gastouderbureau.

Tevreden ouders

Uit de cijfers blijkt dat gastouderopvang het beste wordt gewaardeerd van alle vormen van kinderopvang: een 8,7 voor de opvang van kinderen van 0 tot en met 3 jaar en een 8,4 voor de opvang van kinderen van 4-12 jaar. Vergeleken met de dagopvang (een 7,8) en de bso (een 7,6) waarderen ouders de opvang bij de gastouder bijna een hele punt hoger. Daaruit concludeert 4Kids dat de vraaguitval in de gastouderopvang in ieder geval niet komt door ontevredenheid over de dienstverlening.

Naar het rapport ‘Krimp in de kinderopvang’ >>

Waarom zeggen ouders de kinderopvang op? Het antwoord is in de meeste gevallen: omdat het te duur werd. Dit antwoord geven ouders die minder kinderopvangtoeslag krijgen dan voorheen en ouders die moeilijk rond kunnen komen omdat hun huishoudinkomen is gedaald. Maar werkloosheid is ook een veelgenoemde reden waarom ouders afzien van kinderopvang. Dit noemden twee à drie op de tien ouders. Lees meer over het rapport

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.