Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouders vragen teveel van kinderen

Ouders vragen teveel van kinderen

Ouders trekken steeds vaker te vroeg aan de bel omdat ze zorg hebben over hun kind. Het loopt nog niet, het zwemt nog niet, het fietst nog niet. Volgens hoogleraar kinderfysiotherapie bij het UMC Utrecht Paul Helders blijken deze kinderen vaak helemaal niks te mankeren. Dit zegt hij in een interview met de Volkskrant.

Meeste kinderen scoren normaal
Jaarlijks worden zo’n 1800 nieuwe patiënten naar zijn ziekenhuis gestuurd voor kinderfysiotherapeutische analyse. Slechts een kwart van hen heeft daadwerkelijk behandeling nodig. Ouders vinden vaak dat hun kind het nog niet zo goed doet als andere kinderen, maar de meeste kinderen scoren normaal op de ontwikkelingsnormen.

Kind moet perfect zijn
Helders merkt dat ouders teveel van hun kind verwachten. ‘Het kind moet perfect zijn. Je mag niet twee keer achter elkaar over je voeten struikelen, want dan krijg je een remedial teacher. Op het voetbalveld moeten het allemaal Cruijffjes zijn. Soms is het de enige uitweg voor een kind om pijn te ontwikkelen. Je moest eens weten hoeveel kinderen we hier krijgen met vermoeidheid of vage pijnsyndromen.’ En over het toenemende aantal kinderen met pijnklacten zegt hij: ‘Tegenwoordig is pijn voor veel mensen een reden voor groot alarm. Vroeger gaven moeders een kind dat pijn had een kusje, en hop, daar ging het weer.’

1 REACTIE

  1. Deze omslag is mede te danken aan het consultatiebureau en de GGD. De eisen, persoonlijke vragen, en de strakke ontwikkelingslijnen etc die gesteld worden en het feit dat het signaleren van kindermishandeling overtrokken wordt maakt ouders zeer onzeker. Wij krijgen vaak reaties van ouders bij het KDV dat het bureau dit of dat heeft gezegd (dat kan hij nog niet etc) of dat de GGD een kind laat terug komen dat even het voetje aan de grond zet bij het hinkelen. Het wordt de ouders dus eigenlijk met de paplepel ingegeven… en het gegeven dat de gehele maatschappij PERFECT moet zijn… waar zou het dan allemaal vandaan komen!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.