Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ouders van failliete gastouderbureaus krijgen toeslag terug

kinderopvangtoeslag

Goed nieuws voor ouders die hun kinderopvangtoeslag direct lieten overmaken op de rekeningnummers van gastouderbureaus Flexmoeders en Mr. Nosey. Hun toeslag over augustus is gered. Even leek het erop dat het failissement van de twee gastouderbureaus  een grote groep ouders zou duperen. Maar dit is toch afgewend.

Het bevrijdende bericht kwam van de Belastingdienst. Eénvijfde van alle klanten van Flexmoeders en Mr. Nosey liet de kinderopvangtoeslag direct storten op rekening van het gastouderbureau. De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) raadt het ouders ten alle tijden af om toeslag direct te laten storten op de rekening van de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau.

Faillissementen kinderopvang
‘De klant blijftaltijd zelf verantwoordelijk voor de uitgekeerde toeslag en bij terugvordering zal de Belastingdienst altijd bij de klant als aanvrager aankloppen. Het aantal faillissementen in de kinderopvang neemt toe. Daarbij constateert BOinK dat het in een aantal situaties niet mogelijk is de kinderopvangtoeslag van de kinderopvangorganisatie terug te krijgen. Wanneer de klant de kinderopvangtoeslag op rekening van de kinderopvang laat storten, en de organisatie gaat failliet, dan is het van belang om zo snel mogelijk het rekeningnummer bij de Belastingdienst te wijzigen naar uw eigen rekeningnummer’ aldus BOinK op de website.

Voorwaarden
Ouders ontvingen alleen alleen een compensatie van de kinderopvangtoeslag als ze de toeslag inderdaad liet overmaken op rekening van Flexmoeders of Mr Nosey, als er daadwerkelijk opvang plaatsvindt in augustus en vraagouders moeten een verklaring aan de Belastingdienst retourneren waarin staat dat ze de vordering voor toeslag overdragen aan de Fiscus.

Bron: BOinK
ANP Photo, Koen Suyk

2 REACTIES

 1. Beste MijnGastouderopvang,
  Wat u stelt over ‘een ander gastouderbureau’ is onjuist. De gastouders en vraagouders zijn uit naam van de curator benaderd met inachtneming van de wet op de Privacy. Er is geen sprake van overdracht van persoonsgegevens noch klantenportefeuilles. Verder wil ik eraan toevoegen dat betalen via een stichting derdengelden zeer veilig is. Een veiliger betaalmethode is er niet. Ik vraag u dan ook mensen niet onnodig bang te maken. De ouders en gastouders van Flexmoeders en Mr Nosey hebben al genoeg aan hun hoofd. Dat gastouderbureaus beter moeten worden gecontroleerd, ben ik met u eens. Het is inderdaad bijzonder wrang dat de overheid niet heeft ingegrepen ondanks de bekende situatie bij Flexmoeders en Mr Nosey.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben blij voor de ouders, maar wat zijn de gevolgen voor gastouders? Zij krijgen zo nog steeds niets betaald.
  Natuurlijk, dat is hun (wrange) ondernemersrisico, maar er was bij de overheid al meer dan 1,5 jaar bekend, dat het bij Flexmoeders/Mr Nosey een puinhoop was, maar de overheid greep niet in.
  Wet op de privacy en derdengelden
  Een ander gastouderbureau neemt zonder respect voor de wet op de privacy de klantenportefeuille over van de failliete bureaus en neemt met een agressieve benadering de klanten over met verwijzing naar een stichting derdengelden. Dit zou veilig zijn.
  Helaas, ook stichtingen derdengelden gaan failliet…
  Door te googelen met ‘stichting derdengelden failliet’ vind je hiervan diverse voorbeelden.
  Verscherpt toezicht op de financiën van gastouderbureaus wordt zo langzamerhand een must.
  Is de overheid bereid hiertoe over te gaan of moeten er nog heel wat andere gastouderbureaus over de kop gaan voordat het zover is?
  We wachten af, want ook volgend jaar zullen er diverse collega’s ermee stoppen door de toegenomen bezuinigingen en concurrentie…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.