Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders tevreden over aandacht sport in kinderopvang

Susan Schaeffer
Uit een peiling van het Kenniscentrum Sport en Stichting Opvoeden.nl blijkt dat de meeste ouders sporten en bewegen belangrijk vinden voor hun kinderen. Over de aandacht voor sport en bewegen bij kinderopvangorganisaties zijn de meeste ouders tevreden.
iStock

In april 2019 heeft Kenniscentrum Sport samen met Stichting Opvoeden.nl een peiling in het Landelijk Ouderpanel uitgezet om meer inzicht te verkrijgen in wat er ‘leeft en speelt’ bij ouders met betrekking tot het stimuleren van sport en bewegen bij hun kinderen. De peiling is ingevuld door 861 ouders met kinderen in de leeftijd tot 12 jaar.

Uit de peiling blijkt dat het overgrote deel van de ouders sport en bewegen belangrijk vindt voor hun kind. Redenen die zij hiervoor geven zijn ‘om ervoor te zorgen dat mijn kind gezond en gelukkig is’ en ‘omdat ik zelf ook met sport en bewegen ben opgegroeid’.

Tevreden over bewegen bij kinderopvang

Over de aandacht voor sport en bewegen bij kinderopvangorganisaties zijn de meeste ouders tevreden, slechts 6% geeft aan dat dit beter zou kunnen. Wel geeft 30% van de ouders aan niet te weten hoe vaak en op welke manier er aan bewegen wordt gedaan bij de kinderopvang. Over de aandacht voor sport en bewegen in het basisonderwijs is meer kritiek. 31% van de ouders vindt dat dit beter kan: slechts 1 of 2 gymlessen per week en onregelmatig buiten spelen. 20% weet bovendien niet goed hoeveel aandacht er op school voor is of wat er aan gedaan wordt.

Geen informatie op consultatiebureau

Veel ouders geven aan dat zij graag informatie over sport en bewegen ontvangen via school of het consultatiebureau. Toch zegt 77% van de ouders dat hier bij het consultatiebureau nooit over wordt gesproken (17% kan zich niet herinneren of hierover wordt gesproken).

Buitenspelen

Bijna driekwart van de ouders geeft aan dat hun kinderen regelmatig buitenspelen. Maar 7% van de ouders geeft aan dat hun kind zelden of nooit buiten speelt. De reden daarvoor is vaak dat de buurt niet veilig is of dat het kind niet alleen naar buiten kan. De redenen dat kinderen wel vaak buiten spelen zijn, omdat de kinderen het zelf willen, omdat de frisse lucht goed voor ze is en omdat de kinderen er vrolijk van worden.

Sportvereniging

73% van de ouders geeft aan dat hun kind lid is van een sportvereniging. Dat doen ze omdat ouders het belangrijk vinden dat hun kind sport, vanwege de sociale ontwikkeling en omdat kinderen het zelf graag willen. Als reden waarom kinderen niet sporten wordt vaak aangegeven dat kinderen al genoeg beweging krijgen. Sommigen geven aan dat sport te duur is, dat er te weinig aanbod is of dat kinderen al op zwemles zitten.

Hoeveel moet een kind bewegen?

Opvallend is wel dat een groot deel van de ouders (68%) niet bezig is met de hoeveelheid beweging die per dag nodig is voor hun kind en hoe een kind moet bewegen (60%). De helft is niet bezig met het belang van sporten voor de ontwikkeling van hun kind. 64% is niet bezig met hoe en wanneer hun kind veilig alleen buiten kan spelen. De meerderheid (55%) is wel bezig met hoe ze beweging kunnen stimuleren bij hun kind. 68% is bezig met het uitzoeken welke sport het beste bij hun kind past.

De peiling van het Kenniscentrum Sport en Stichting Opvoeden wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat ouders nog beter in staat zijn om hun kinderen te stimuleren tot sporten en bewegen, schrijft het Kenniscentrum Sport. Ook blijft er aandacht nodig voor het bewust maken van ouders over het belang van bewegen, de hoeveelheid beweging die kinderen per dag nodig hebben en hoe kinderen zouden moeten bewegen.

Bron: Kenniscentrum Sport


Lees ook: Een projectgroep onderzocht de afgelopen jaren in de studie Slim door Gym wat het effect is van beweging op de leerprestaties van kinderen in het basisonderwijs. Hoewel uit literatuurstudie een positief verband naar voren komt, konden de wetenschappers dit niet afleiden uit een tweetal bewegingsinterventies die zij uitvoerden. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.