Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouders onzeker over opvoeding

Ouders onzeker over opvoeding

Ouders ervaren het ouderschap als vermoeiend en stressvol. Dit blijkt uit het onderzoek van het tijdschrift J/M voor ouders. Maar liefst 88 procent van de ouders heeft regelmatig het gevoel het niet goed te doen. Een derde denkt zelf ronduit tekort te schieten.

Doorlopend examen
J/M-onderzoeksredacteur Anne Elzinga concludeert dat opvoeden een doorlopend examen voor ouders is geworden. Ouders blijken overbezorgd en hebben last van faalangst. Ze beschermen hun kinderen goed, soms zelfs té goed. Van andere ouders vinden ze dat ze zich schuldig maken aan overbescherming. Vier van de tien ouders geeft aan dat veel ouders hun kinderen opvoeden tot onzelfstandige watjes.

Verantwoordelijkheid
Ouders voelen een grote verantwoordelijkheid voor hun kinderen. Bijna alle ouders (94 procent) denkt invloed uit te oefenen op het zelfvertrouwen van hun kinderen, 87 procent op hun psychische en 84 procent op hun lichamelijke gezondheid. 69 procent denkt invloed uit te ofenenen op de schoolcarrière en 60 procent op het maatschappelijke succes van hun kind.

Hyperouders
Anne Elzinga: ‘We moeten uitkijken dat we niet verworden tot hyperouders. De meest sprekende indicatie hiervoor is wel de gigantische toename van het aantal ouders dat zich zorgen maakt over het gedrag of de ontwikkeling van zijn kind: van 58 procent in 2007 naar 72 procent nu.’ Overigens zijn de ouders die aan het onderzoek meededen gemiddeld wel iets hoger opgeleid en is deze uitslag dus niet representatief voor de gemiddelde ouder in Nederland.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.