Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouders onbekend met risico niet-inenten voor kinderopvang

Ouders nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet door kinderen ongevaccineerd naar het kinderdagverblijf te brengen. Vaak hebben ouders alleen hun eigen kind voor ogen, maar staan ze niet stil bij de risico’s van hun beslissing voor andere kinderen.
Ouders onbekend met risico niet-inenten voor kinderopvang
Foto: ANP

Dat zegt kinderarts en medisch ethicus Martine de Vries tegen RTL Nieuws. Vandaag publiceerde RTL Nieuws de resultaten van een onderzoek naar de visie van kinderdagverblijven op het toelaten van niet-ingeënte kinderen. Hieruit blijkt dat 118 van de 560 kinderendagverblijven kinderen die ongevaccineerd zijn, willen weigeren.

Verantwoordelijkheid

Volgens de kinderarts zijn veel ouders zich niet bewust dat het niet-inenten van kinderen ook risico’s voor andere kinderen teweegbrengt. ‘Je hebt een groep die heel bewust hun kind niet vaccineert en ook weet wat dat voor andere kinderen in de omgeving betekent. Maar een heel groot deel denkt daar niet over na en heeft alleen maar het eigen kind voor ogen’, zegt De Vries tegen RTL Nieuws. De kinderarts roept ouders daarom op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Als zij hun kinderen naar het kinderdagverblijf sturen, moeten zij ze laten vaccineren, omdat hun kinderen andere kinderen kunnen besmetten.

RTL Nieuws en BOinK organiseerden gezamenlijk een enquête over het vaccinatiebeleid in de kinderopvang. BOinK peilde de behoefte van ouders aan informatievoorziening. RTL Nieuws ondervroeg enkele honderden eigenaren van kinderopvangorganisaties over hun vaccinatiebeleid. Daaruit bleek dat bijna één op de vier ervoor open staat om kinderen die niet zijn ingeënt te weigeren. Lees meer

Rol kinderdagverblijf

Volgens De Vries kunnen kinderdagverblijven ouders beter informeren over de gezondheidsrisico’s. Hierin ziet de kinderarts een belangrijke rol weggelegd voor de kinderdagverblijven. Juist in de setting van het kinderdagverblijf worden ouders volgens De Vries geconfronteerd met het feit dat daar meerdere kinderen aanwezig zijn. Zij denkt dat ouders zich misschien dan meer bewust worden van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die zij moeten nemen. Volgens de kinderarts helpt dit ouders  om niet alleen aan hun eigen kind te denken, maar ook aan kinderen onder de 14 maanden die nog niet gevaccineerd zijn. Juist deze jonge kinderen lopen een risico om besmet te raken.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.