Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ouders niet tevreden over kwaliteit tso

Ouders niet tevreden over kwaliteit tso

Een merendeel van de ouders vindt dat het overblijven kwalitatief veel beter kan. Blink uitgevers (o.a. bekend van de tijdschriften Bobo, Okki en Taptoe) ondervroeg bijna 2500 ouders. Zij gaven ook aan dat de kosten voor tso te hoog zijn.

Massaal
Bijna de helft van de basisschoolleerlingen in Nederland blijft tussen de middag over op school of op de buitenschoolse opvang. Vond het overblijven vroeger nog kleinschalig plaats, met 10-15 kinderen per groep, tegenwoordig gaat het om grote groepen. Directeur van Blink Jorien Castelein ziet dat door de massaliteit er minder contact per kind is. Ouders krijgen vaak geen terugkoppeling over hun kind en hebben het gevoel dat toezicht ontbreekt.

Kosten
Wat ouders kwijt zijn aan tussenschoolse opvang varieert van 50 cent tot twee euro per dag. In Flevoland betalen ouders gemiddeld het meeste geld aan de tussenschoolse opvang: 36,5 % betaalt meer dan twee euro per kind per dag. Castelein: ‘die twee euro lijkt weinig, maar als je meerdere schoolgaande kinderen hebt, tikt dat per maand behoorlijk aan.’

Leuk
Wel positief is dat ouders in het onderzoek aangeven dat hun kind het leuk vindt om over te blijven. 71 % zegt dat hun kind zich altijd goed vermaakt tijdens het overblijven, vooral omdat er vriendjes zijn waar ze mee kunnen spelen. De groepen zijn vaak groot. 40 % van de ouders geeft aan dat er gemiddeld meer dan 40 kinderen per dag overblijven.

Wedstrijd
Om scholen, ouders en kinderen een hart onder de riem te steken organiseert Blink Uitgevers de wedstrijd Het beste overblijfidee van Nederland. Scholen, ouders en kinderen die vinden dat hun overblijffaciliteiten een opfrisbeurt kunnen gebruiken, kunnen hun idee insturen via de website. ‘We hopen hiermee overblijven leuker te maken voor zowel kinderen, scholen en ouders. Alle ideeën zijn welkom, het beste idee wordt beloond met €5.000,- om het ook daadwerkelijk te realiseren’, aldus Castelein. Naast de hoofdprijs is er ook nog een tweede prijs van €2.000,- en een derde prijs van €1.000,-. De ideeën kunnen ingezonden worden tot en met 31 oktober 2011. 

Beeld: Stock.XCHNG

4 REACTIES

  1. Begrijpelijk verhaal, echter begrijp ik ook dat scholen uitbesteden. Directie moet immers iets geregeld hebben wat betreft naschoolse opvang, gesteld vanuit de overheid. Ik begrijp ook goed dat een opvangorg. het complete pakket aan wil bieden: voorschools/tso en bso. Wat is er nu makkelijer dan uitbesteden en daarmee voldoen aan wetgeving? Niks mis mee. Ook continueroosters : niks mis mee. Als het werkt dan werkt het. Echter hoop ik wel dat je enige pauzering kunt genieten. Want dat is in het werk met kinderen gewoon hard nodig.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het eens met beide reacties, maar tegenwoordig werken beide ouders. Het moet ook wel. Ik ben leidster én leerkracht en ik vind persoonlijk dat de scholen continuroosters moeten hanteren. Ik heb gemerkt dat het veel rustiger is voor kinderen om bij de leerkracht in de klas te eten en dan lekker buiten te kunnen spelen. De kinderen zijn eerder uit school en kunnen zonder al te veel gehaast, opgevangen worden op de bso. (iets meer tijd om te eten en te spelen) De tso kost op deze manier niets. Tso is niet terug te vragen via de belastingdienst, maar de bso wel. Dus het uurtje extra spelen op de bso is voordeliger. Veel scholen huren een kinderopvangorganisatie in voor de tso. Dat is inderdaad erg duur en dus niet nodig!

  4. helemaal eens met vorige spreker, men moet blij zijn dat de mogelijkheid bestaat en ja we zijn zo verwend dat we eigenlijk nergens meer voor willen betalen. Als je wilt werken en kinderopvang nodig hebt zul je er rekening mee moeten houden dat je een deel van je salaris hiervoor moet gebruiken. Al die klagers dat ze dan beter kunnen stoppenmet werken moeten dat dan maar doen. De overheid geeft al veel subsidie en men mag zelf ook wel een bijdrage leveren. Dat de regels strenger worden hebben de werkende mensen het zelf naar gemaakt, niet werken en toch je kind naar de opvang brengen is ook niet nodig en ik ken vele mensen die dat doen.

  5. Ongelooflijk.. Nu beginnen we ook al te jengelen over de kwaliteit van TSO.. In mijn beleving ‘het overblijven’ oftewel: boterham eten en glas melk of thee.. Ontbreken van Individuele aandacht.. Ga toch fietsen.. Weet je wat het is in dit land.. We zijn strontverwend met zijn allen.. En willen topkwaliteit voor een habbekrats..dat kan toch gewoon niet.. Overblijven is gewoon overblijven: eten > spelen of knutselen > en weer naar de klas.. En dan maar liefst 2 hele euro’s betalen.. Het is dat of minder/flexibeler werken en met minder inkomsten genoegen nemen, zodat het kind niet hoeft over te blijven .. Dat hier nog hele onderzoeken en nieuwsdiscussies aan gewijd worden.. Pfffffff .. Flauwekul..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.