Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders nemen vaker ouderschapsverlof op

Ouders gaan steeds vaker minder werken om meer tijd met de kinderen door te brengen, dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Vorig jaar namen ruim 182.000 Nederlanders ouderschapsverlof op. In 2009 waren dit er nog 126.000. De toename van het aantal werknemers dat verlof opneemt, lijkt ook invloed te hebben op het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat.
Ouders nemen vaker ouderschapsverlof op
Foto: ANP

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 2009 is het aantal mensen dat ouderschapsverlof opnam gestegen met bijna een derde. De grootste stijging is te zien onder vrouwen, maar ook mannen nemen meer ouderschapsverlof op in verhouding tot voorgaande jaren.

Opvallend

De cijfers zijn opvallend, omdat steeds minder ouders in aanmerking komen voor ouderschapsverlof. De afgelopen jaren daalde het aantal ouders dat voor verlof in aanmerking komt met 70.000 naar 1,26 miljoen. Alleen ouders met kinderen tot acht jaar kunnen ouderschapsverlof opnemen. Daarnaast krijgen veel werknemers niet betaald wanneer ze verlof opnemen. Dit is afhankelijk van de werkgever. Bij een overgrote meerderheid van 93.000 werknemers betaalde de werkgever geheel niet. Bij 70.000 werknemers werd slechts een gedeelte door de werkgever vergoed.

Carrière

Vier jaar geleden was de lage vergoeding nog een reden om geen ouderschapsverlof op te nemen. Ouders werkten liever door. Daarnaast dachten veel werknemers dat het opnemen van verlof een ongunstige stap voor hun carrière zou zijn. Toch hield dat de werknemers  in 2013 niet tegen om verlof op te nemen.

Vraaguitval kinderopvang

De toename van het aantal werknemers dat verlof opneemt, lijkt invloed te hebben op het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken gaf in een brief aan de kamer aan dat het aantal aanvragen voor kinderopvangtoeslag vorig jaar met 18 procent is gedaald.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.