Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders nemen Amsterdams kinderdagverblijf over

Kinderdagverblijf De Kleine Prins uit Amsterdam zou gesloten worden, maar daar steken ouders een stokje voor. Zij hebben besloten zelf de opvang per 1 juli over te nemen inclusief pedagogisch medewerkers. Het gaat hier niet om een ouderparticipatiecrèche, maar om een officieel erkend kinderdagverblijf dat ook na 2016 het recht op kinderopvangtoeslag behoudt.
Ouders nemen Amsterdams kinderdagverblijf over
Foto: ANP

Het is de tweede keer dat ouders besluiten om zelf een kinderdagverblijf te runnen. In Rotterdam gebeurde dat eerder met kinderdagverblijf Beatrix. Ook in Amsterdam waren ouders niet gelukkig met de situatie. De huidige eigenaar IJsterk wilde de locatie afstoten, net als ze onlangs met alle bso’s hebben gedaan. Voor ouders was sluiting geen optie.

Vergunningen

Ineke van Tol is ouder en één van de initiatiefnemers van de overname. In Het Parool zegt ze: ‘Het is een kleinschalige crèche op een prachtige locatie.’ Aan sluiting wilde zij, net als veel andere ouders, niet denken. Dus zette ze de schouders eronder en investeerde minstens anderhalve dag per week aan de overname. Van Tol keek ervan op hoeveel vergunningen en regels er zijn als je een kinderopvang wilt runnen. Al snel namen de ouders een ervaren locatiemanager aan die ze hierbij kon helpen.

Ouders van het oudste kinderdagverblijf in Rotterdam, kinderdagverblijf Beatrix, pikten het niet meer. Door het faillissement van HefGroep en de overname van Kiddoozz veranderde er zoveel op het kinderdagverblijf, dat ze besloten zich af te scheiden van Kiddoozz en zelfstandig verder te gaan. Lees meer

Gesloten beurzen

Per 1 juli is het kinderdagverblijf in handen van een groep ouders, net als drie van de vier pm’ers. De ouders namen de locatie met gesloten beurzen over, inclusief het huurcontract voor het schoolgebouw en de contracten van de pedagogisch medewerkers.

Streng toezicht

IJsterk-directeur Ronald van Rooden zegt in Het Parool het initiatief toe te juichen, maar hij waarschuwt ook dat er ‘meer bij komt kijken dan buitenstaanders denken’. Hij doelt daarmee ook op het strenge toezicht in Amsterdam. Ook vraagt hij zich af hoe ouders voor continuïteit in het bestuur zullen zorgen als hun eigen kinderen te oud zijn geworden voor het kinderdagverblijf. De ouders hebben er alle vertrouwen in dat dit geen struikelblok hoeft te vormen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.