Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders moeten werken voor plek in kinderopvang

Tegenprestatie

Ouders in Deventer die de kinderopvang voor hun kind niet kunnen betalen en geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, mogen gebruik maken van de opvang mits ze een vrijwillige tegenprestatie doen. Dit kan van alles zijn: meehelpen op school, in een bejaardentehuis of mantelzorg. Zij moeten hier minimaal acht uren per week aan spenderen.

Dit jaar is al het peuterspeelzaalwerk in de gemeente Deventer overgenomen door kinderopvanginstellingen. Ouders die eerder gebruik maakten van peuterspeelzaalwerk kunnen nu kinderopvangtoeslag aanvragen voor de uren peuteropvang. Als ouders geen werk hebben, hebben ze ook geen recht op kinderopvangtoeslag. Juist deze groep kinderen moet met VVE worden bereikt zodat zij niet met een (taal)achterstand beginnen aan de basisschool.

Extra drempel
Bij de Raster Groep, één van de grootste welzijnsstichtingen in Deventer zijn ze niet gelukkig met de extra drempel die de gemeente invoert voor ouders van kinderen die VVE juist zo hard nodig hebben. ‘We kunnen nog niet zeggen of het daadwerkelijk leidt tot minder plaatsingen, maar we ontvangen wel veel vragen van ouders’ aldus een woordvoerster van de Raster Groep. ‘Dat ouders niet werken, heeft vaak een reden. Rugklachten bijvoorbeeld of andere medische oorzaaken. Zij kunnen dus ook niet vrijwilligerswerk doen. Daarnaast is 8 uur per week veel. Twee dagdelen opvang in de peutergroep is 7 uur. Wat doen ze dat extra uur met hun kind?’

Integreren in de maatschappij
De gemeente Deventer ontvangt, net als 36 andere grote gemeenten VVE-geld om het traject voor doelgroepkinderen te financieren. ‘Voor het geld doen we deze opzet van tegenprestatie dan ook niet’ vertelt een woordvoerder. ‘Wel omdat er andere voordelen zijn van een tegenprestatie. Ouders die anders thuiszitten, integreren zo in de maatschappij. Maar het is ook een vorm van rechtvaardigheid. Wij bieden toegang tot VVE en kinderopvang en willen daar op een andere, nuttige manier iets voor terughebben.’

Ouders bereiken
Voor zover bekend, is Deventer de enige gemeente die doelgroepkinderen op deze manier toegang biedt tot kinderopvang. In september gaat het in en zal duidelijk worden of deze aanpak ouders bereikt en of de kinderen die het zo hard nodig hebben daadwerkelijk terecht komen in VVE-groepen. Professionals die met de kinderen werken in de gemeente worden geïnformeerd om ouders op de mogelijkheid van de tegenprestatie te wijzen.

ANP Photo Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.