Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Ouders moeten grootste deel kinderopvang betalen’

Kosten

Ouders moeten vooral zelf opdraaien voor de kosten van de kinderopvang en in mindere mate de overheid en de werkgevers. Dit vindt bijna 40 procent van de bevolking. Vooral mensen die zelf geen jonge kinderen hebben, zijn deze mening toegedaan (43 procent). 27 procent van de ouders die wel jonge kinderen hebben, maar geen gebruikmaken van kinderopvang is het hiermee eens.

Van de ouders die jonge kinderen hebben die naar de kinderopvang gaan, vindt dan weer bijna 45 procent dat de overheid het grootste deel van de kinderopvang zou moeten betalen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kosten ouders
De kinderopvang wordt betaald door overheid, ouders en werkgevers. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ouders met kinderopvangtoeslag in 2011 gemiddeld 27 procent van de opvangkosten zelf betaalden. In 2011 bedroegen de kinderopvangkosten per ouder gemiddeld 7300 euro, waarvan ze ongeveer 2000 euro zelf betaalden.

Daling
In 2007 ontvingen 375.000 ouders kinderopvangtoeslag, in 2011 waren dat er 537.000. De verwachting is, dat dat aantal weer gaat dalen door de maatregelen die de overheid aan het nemen is met de kinderopvangtoeslag.

Eenderde
Met deze maatregelen wil de overheid de kosten van de kinderopvang anders verdelen. Overheid en werkgevers betaalden in 2010 nog 78 procent van de kosten, ouders betaalden 22 procent. Het is de bedoeling dat in 2015 alle partijen een derde van de kosten voor hun rekening nemen.

Bron: ANP
ANP Photo, Valerie Kuypers

2 REACTIES

  1. Mijn reactie is exact hetzelfde als die van mijn voorganger! Een taak van ons als kinderopvangsector om de positieve kant naar buiten uit te dragen! We moeten nu eens uit die slachtofferrol komen.

  2. Lees alle reacties
  3. Mooiere titel zou zijn dat 60% van de bevolking vindt niet dat ouders zelf voor de kosten moeten opdraaien. Ik verbaas mij enorm over de negatieve aandacht die er over de kinderopvang wordt besteedt de laatste tijd. Ouders zijn de zogenaamde profiteurs die hun kinderen niet willen opvoeden en niet zoals ik het voel hun steentje willen bijdrage aan de maatschappij en hun kinderen sociale vaardigheden willen bieden in groepsverband als voorbereiding tot de basisschool.