Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouders kiezen voor continuerooster

Ouders kiezen voor continuerooster

Ruim de helft van de 400 ouders die deelnamen aan een onderzoek van Uitgeverij Zwijsen geven aan dat de traditionele schooltijden geschrapt moeten worden. Het meest positief zijn ouders over het continuerooster (42% is zeer tevreden, 46% is tevreden).

Vijf verschillende modellen
Ouders konden op de website van de educatieve uitgeverij kiezen uit vijf verschillende schooltijdenmodellen zoals het traditionele model (met schooltijden van 8.30 tot 12 uur en 13.15 tot 15.15 uur en een vrije woensdag- en vrijdagmiddag), het continuerooster (vier dagen van 8.30-14.30 uur, woensdag tot 12.00 uur en altijd overblijven), het vijf gelijke dagen model (elke dag 08.30-14.30 uur, geen vrije woensdagmiddag), het bioritme model (elke dag van 08.30 tot 16.30 uur met een lange pauze van 12.00 tot 14.30 uur waarbij de kinderopvang een programma voor kinderen organiseert) en het 7 tot 7-model (School is elke dag van 7 tot 7 uur open, 52 weken per jaar. School en opvang werken samen aan een geïntegreerd programma van onderwijs, sport en ontspanning).

Past niet in de maatschappij
Het traditionele model levert tevreden ouders op van wie 26 procent zeer tevreden en 53 procent tevreden. Ouders geven aan het fijn te vinden om thuis met de kinderen te lunchen. Maar het continue halen en brengen wordt wel als een probleem ervaren. Meer dan de helft van de ouders vindt dat de traditionele tijden aangepast moeten worden omdat het niet past in de maatschappij. Ouders die hun voorkeur uitspreken voor het continurooster blijken vooral behoefte te hebben aan: rust en regelmaat, minder rommeligheid en meer duidelijkheid omdat alle kinderen overblijven.

Bso niet goed voor kinderen?
61% maakt gebruik van opvangmogelijkheden. Het merendeel van de kinderen gaat naar de tussenschoolse opvang (34%). Maar ook naschoolse opvang (23%) en opa’s en oma’s (26%) komen veel voor. Vooral over de laatste variant zijn ouders (zeer) tevreden (96%). Ouders vinden al die opvangmogelijkheden erg belangrijk om te kunnen werken. Dat geldt vooral voor de overblijfmogelijkheden op school (89%) en de voor- en naschoolse opvang (81%). Toch zijn veel ouders ook faliekant tegen het fenomeen buitenschoolse opvang. Want met de stelling ‘Buitenschoolse opvang is niet goed voor kinderen en dient zoveel mogelijk vermeden te worden’ is 41% van de ouders het eens.

1 REACTIE

  1. Hallo!
    leuk dat jullie aandacht besteden aan ons onderzoek. ik zou er wel graag een opmerking bij plaatsen: het onderzoek is niet uitgevoerd door een vragenlijst op onze site, maar is door een extern bureau uitgevoerd, in opdracht van zwijsenouders.nl. Hiermee hebben we een representatieve steekproef kunnen verkrijgen!
    groeten
    webredactie zwijsenouders.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.