Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders eensgezind: de klassen moeten kleiner

Uit de resultaten van Kieswijs Ouders, een kieswijzer - inderdaad - speciaal voor ouders, blijkt dat 91 procent van de ouders de klassengrootte wil inperken. Ouders mochten twintig stellingen over maatregelen rondom kinderopvang en onderwijs beantwoorden, en dat deden ze massaal: ruim 46.000 ouders beoordeelden de stellingen in de kieswijzer van Ouders & Onderwijs en Stichting voor Werkende Ouders.
De stemmers blijken het op meerdere vlakken eens te zijn, maar zijn nog het meest eensgezind over het stellen van een maximum klassengrootte. Naar aanleiding van de resultaten heeft Kieswijs Ouders vandaag een ‘spiekbriefje voor de formatie’ gepubliceerd.

Lobke Vlaming, directeur Ouders & Onderwijs: ‘Grote klassen gaan volgens ouders ten koste van de onderwijskwaliteit. Bovendien gaan hun kinderen met minder plezier naar school en voelen ze zich minder veilig in een grote klas. Daarom pleitenwij voor een maximale norm voor klassengrootte, waar scholen alleen tijdelijk en met een goede onderbouwing vanaf kunnen wijken.’

Effect

Klassenverkleining is vooral effectief bij jonge leerlingen in het basisonderwijs, vinden we op de Kennisrotonde. Onderzoek in de Verenigde Staten wijst uit dat na drie jaar zowel de reken- als taalscores van leerlingen in kleine klassen (13-17 leerlingen) hoger zijn dan de scores van vergelijkbare leerlingen in een grotere klas (22-25 leerlingen). Ook Zweedse basisschoolleerlingen uit een Europees onderzoek gingen op bepaalde vlakken meer vooruit dan leerlingen uit grotere klassen. Toch zijn er volgens de Kennisrotonde ook studies die geen of zelfs een negatief effect van een kleinere klas vonden. Bovendien is het effect van klassengrootte niet voor alle leerlingen hetzelfde.

Andere onderwerpen

Ook over andere onderwerpen zijn ouders duidelijk. Het huidige partnerverlof moet volgens 71 procent ongewijzigd blijven en 61 procent ziet in het volgende kabinet graag een Ministerie van Jeugd en Gezinszaken. Evenveel ouders willen een wettelijk verbod op kindgerichte marketingvoor ongezonde producten.

Inzichten

Marjet Winsemius,directeur van stichting Voor Werkende Ouders, vindt het belangrijk dat de  ouders gehoord worden: ‘Ouders hebben het afgelopen jaar voor een enorme uitdaging gestaan om onderwijs, werk en zorg te combineren. Het heeft ons veel inzichten gegeven. Zo is het belang van de kinderopvang en goede verlofregelingen duidelijk en is thuiswerken een goede oplossing om een betere balans te vinden. Het is nu tijd om dit op te pakken aan de formatietafel.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.