Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouders dupe van dure regels babyopvang’

Felix Rottenberg, voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang voorziet desastreuze gevolgen: hogere kosten voor ouders, faillissementen onder kleine organisaties, locatiesluitingen en daardoor minder opvangbeschikbaarheid en langere wachtlijsten.
iStock

Ouders worden de dupe van de nieuwe regels voor babyopvang. Dat voorziet de Brancheorganisatie Kinderopvang. ‘Deze regels leiden tot hogere kosten die onvoldoende worden gecompenseerd door de nieuwe tarieven kinderopvangtoeslag,’ stelt voorzitter Felix Rottenberg. Hij reageert daarmee op de brief van staatssecretaris Tamara van Ark over de kosteneffecten van de bkr-maatregel.

Forse verhoging opvangtarieven

De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) is zwaar teleurgesteld over de kamerbrief van 14 september. Hierin staat dat door aanscherping van de beroepskracht-kindratio (BKR) een kwaliteitsverbetering ontstaat die kàn leiden tot verhoging van tarieven. Rottenberg: ‘Dit zàl leiden tot forse verhoging van de opvangtarieven. Voor ouders dreigt hierdoor de toegankelijkheid en spreiding van de kinderopvangvoorziening in Nederland ernstig aangetast te worden.’ Daarbij is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zijn afspraken niet nagekomen die in 2016 zijn vastgelegd in het convenant Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK).

SEO-onderzoek deugt niet

Om de financiële consequenties van de IKK-regeling in beeld te krijgen, heeft het ministerie onderzoek laten doen door SEO. De uitkomsten strookten niet met de praktijk van de kinderopvang. Toetsing door een derde partij (Buitenhek) heeft aangetoond dat het SEO-onderzoek niet deugt. Zo bleken brondata niet te kloppen en is het percentage baby’s te laag ingeschat. Rottenberg: ‘Ondanks herhaald aandringen weigert het ministerie aantoonbare onvolkomenheden en signalen uit de praktijk mee te nemen. Hiermee ontbreekt een solide onderbouwing van dit besluit.’

‘Achterkant sigarendoos’

Tevens zijn de kosteneffecten onjuist doorgerekend, omdat een ‘macrobenadering’ niet aansluit bij de invoering van de nieuwe regels over babyopvang in de praktijk. Denk aan de inpasbaarheid personeel en fysieke verdeling over diverse locaties. Rottenberg: ‘De berekeningen van het ministerie zouden alleen correct zijn als er in Nederland één kinderopvangorganisatie is op één locatie. In werkelijkheid zijn dat er duizenden. Deze benaderingswijze ontstijgt daarom het niveau van “achterkant sigarendoos” niet.’

Lagere inkomens

Hoewel de tarieven kinderopvangtoeslag volgens de nieuwe regels voor babyopvang met 4,9 procent worden verhoogd, is dit structureel te laag om de gemiddeld 7,3 procent hogere kosten te compenseren. Dit heeft grote gevolgen voor ouders. Het leidt onvermijdelijk tot hogere tarieven voor kinderopvang. Deze impact verschilt sterk per kinderopvangorganisatie, is afhankelijk van groepssamenstelling en indeling. Omdat de kinderopvangtoeslag te weinig meestijgt, worden lagere inkomens het hardst geraakt.

Kleine kinderopvangorganisaties in de problemen

De BK verwacht met name grote financiële problemen bij relatief kleine opvangorganisaties. Bij ruim een-derde van de kleine kinderopvangorganisaties is de kostenstijging ruim 10 procent en voor een-zesde deel meer dan 15 procent. Zij kunnen die hogere bedrijfskosten niet compenseren met schaalvoordelen en/of hogere tarieven. Bij faillissementen leidt dat tot verschraling van het aanbod.

Opgeschort overleg

Rottenberg: ‘Dit alles vinden wij onaanvaardbaar voor ouders en is reden waarom de Brancheorganisatie Kinderopvang het overleg met het ministerie heeft opgeschort. Wij gaan de impact van de nieuwe tarieven actief monitoren en volgend jaar ter tafel brengen in Den Haag.’ De brancheorganisatie staat voor verdere verbetering van kwaliteit in de kinderopvang en behartigt de belangen van een diversiteit aan leden: groot, middel en klein, passend bij de wensen van kinderen en hun ouders.

Waarom besluit staatssecretaris Tamara van Ark om het maximum-uurtarief voor de dagopvang niet verder te verhogen om ouders te compenseren? Dit legde ze uit in een Kamerbrief die vrijdag verscheen. Lees meer in dit artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.