Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders doorslaggevend voor vriendschappen kinderen

Ouders doorslaggevend voor vriendschappen kinderen

De kwaliteit van vriendschappen van kinderen wordt mede bepaald door de sociale en emotionele steun van ouders. Dit concludeert Ellen Peters in haar promotieonderzoek aan de Radbout Universiteit in Nijmegen.

Ouders doorslaggevend
In 1998 al startte het onderzoek in 129 gezinnen met een kind van vijftien maanden oud. Nu zijn deze kinderen 13 jaar.’Het conctact tussen ouders en kind bij een leeftijd van vijftien maanden is voorspellend voor de kwaliteit van toekomstige vriendschappen’ aldus promovenda Peters. Peters onderzocht dat de houding van ouders ten opzichte van hun kind van doorslaggevende betekenis is in hoe goed kinderen vriendschappen kunnen sluiten. Andere bepalende factoren zijn sructuur en grenzen stellen door ouders en de autonomie van het kind respecteren door het zelf ook dingen te laten uitzoeken.

Stress
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die worden buitengesloten meer stresshormoon in het speeksel hadden. Daarentegen werd bij kinderen die worden gepest geen hoger cortisolniveau vastgesteld. Oorzaak kan zijn, aldus Peters, dat kinderen die worden gepest vaak wel vriendjes hebben, terwijl dat niet zo is als kinderen worden buitengesloten. ‘Wij hebben kinderen gevraagd wie er werd gepest en wie er werd buitengesloten. Dat laatste is misschien meer zichtbaar dan pesten.’

Pesten
Het onderzoek toont aan dat pesten niet alleen kan worden aangepakt door alleen het pesten te stoppen. het kan ook effectief zijn om kinderen meer sociale vaardigheden aan te leren, bijvoorbeeld hoe je vrienden maakt. Belangrijk voor deze kinderen is emotionele steun, grenzen stellen en structuur en het respecteren van de eigen autonomie van kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.