Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouders de dupe van aanpak kindregelingen’

Het terugbrengen van het aantal kindregelingen van 11 naar 4, wat minister Lodewijk Asscher voorstelt, kan niet op steun rekenen van oppositiepartijen. Met de vereenvoudiging van de kindregelingen bespaart Asscher 800 miljoen euro. Volgens de oppositie betalen ouders hiervoor de prijs. Vakcentrale FNV maakt zich vooral zorgen om alleenstaande ouders.
'Ouders de dupe van aanpak kindregelingen'
Foto: ANP Photo

Het kabinet wil het aantal financiële regelingen voor ouders met kinderen vanaf 2015 fors terugdringen. Van de huidige 11 blijven  over: de kinderbijslag, het kindgebonden budget (een inkomensafhankelijke tegemoetkoming in de kosten van de kinderen), de combinatiekorting (een fiscale tegemoetkoming voor de combinatie van werken en zorg voor kinderen) en de kinderopvangtoeslag. De overige regelingen, zoals de ouderschapsverlofkorting of de aftrek levensonderhoud kinderen, worden samengevoegd met andere regelingen of afgeschaft.

Aan het werk

Op dit moment is met de kindregelingen een bedrag van 10 miljard euro per jaar gemoeid. De regelingen die Asscher overeind houdt, hebben twee doelen: ze moeten iets doen aan de armoedeval of het ouders mogelijk maken aan het werk te gaan of te blijven. De armoedeval houdt in dat ouders die een uitkering hebben, slechter af zijn als ze een baan aanvaarden omdat ze dan een subsidieregeling kwijtraken. Het gevolg van de voorstellen van Asscher is dat ouders met een uitkering er iets op achteruit gaan, terwijl werkende ouders er in sommige gevallen flink op vooruit gaan.

Alweer bezuinigingen

Er is vooral kritiek op alweer een bezuining die gezinnen raakt. BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang & Peuterspeelzalen, vindt dat de grens is bereikt. ‘In relatie tot vorige bezuinigingen valt het nu misschien mee, maar dit bedrag komt er toch weer bovenop’, aldus voorzitter Gjalt Jellesma. De SP is niet principieel tegen het samenvoegen van kindregelingen, zoals Asscher voorstelt, maar wel tegen de bezuinigingen die ermee gepaard gaan.

Nivellerend

Andere oppositiepartijen hebben meer kritiek. CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemt het plan van Asscher onverstandig en oneerlijk. Het kabinetsvoorstel noemt hij nivellerend, waardoor de middeninkomens de dupe zijn. PVV-Kamerlid Harm Beertema heeft soortgelijke kritiek.

Onderwijs

Voor D66 telt zwaar dat er tegenover de bezuinigingen op de kindregelingen geen extra investeringen in het onderwijs staan. Volgens de ChristenUnie laat het kabinet gezinnen de rekening van de crisis betalen. ‘Een slecht plan op een slecht moment’, noemt Kamerlid Carola Schouten het wetsvoorstel. ‘Kabinet dupeert gezinnen opnieuw’, vindt ook de SGP. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman spreekt van afbraak van de kinderopvang. Volgens haar gaat een bijstandsmoeder er door de kabinetsplannen 4,5 procent op achteruit.

Meerderheid

Of het voorstel van minister Asscher het gaat redden, is nog maar de vraag. CDA, PVV, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zullen de voorstellen niet steunen. Die krijgen daardoor waarschijnlijk geen meerderheid in de Senaat, waar de regeringsfracties VVD en PvdA onvoldoende zetels hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.