Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruiloppas verdringt kinderopvang

Het aantal ouders dat op elkaars kinderen past om zo de dure kosten voor kinderopvang te ontlopen, groeit nog steeds. Oudermatch heeft het aantal inschrijvingen zien verdrievoudigen. In Amsterdam ontstaan steeds meer en uitzonderlijke initiatieven van ouders om de opvang van kinderen goedkoper en zelf te organiseren. Dit blijkt uit een artikel in het Parool.
Ruiloppas verdringt kinderopvang
Foto: ANP Photo

In de Amsterdamse Oosterparkwijk begint de 41-jarige Jacky Andrews een ZZPlace waar 24 zzp’ers aan de slag kunnen. Voor 200 euro per maand huren ze een werkplek in het pand, voor 250 euro huren ze een werkplek inclusief oppas in het pand. De oppassers zijn mensen met een uitkering. In ruil voor twee dagen oppas per week, mogen ze gratis gebruikmaken van de werkplekken in het pand en krijgen ze van Andrews begeleiding naar een baan. Kosten voor kinderopvang per maand: 50 euro voor drie dagen. Opvang vindt alleen plaats op maandag, dinsdag en woensdag.

Oudermatch.nl
De website Oudermatch.nl groeide bij de eerste bezuinigingen op de kinderopvang in 2012 al flink. Volgens oprichter Jules van Bruggen was er sprake van een verdubbeling van het aantal inschrijven. Nu komen er per maand drie- tot vierduizend inschrijvingen op de website binnen: een verdriedubbeling vergeleken met 2009, toen de website werd opgericht. Eigenlijk begon Van Bruggen de site om ouders te helpen die door wachtlijsten maar niet een plekje in de kinderopvang konden bemachtigen. Eenmaal ingeschreven, krijgen ouders een overzicht van oppassers, ook gastouders, in de buurt. 65 procent van de ouders staat open voor ouders-voor-ouders, dus het passen op elkaars kinderen.

Ouderparticipatiecrèche

Bekender zijn de ouderparticipatiecrèches waar ouders zelf de boel runnen door één dag(deel) per week op de groep te staan. Ouderparticipatiecrèches (ocp’s) voldoen aan de GGD-eisen voor kinderopvang. Ouders die gebruikmaken van deze vorm van kinderopvang ontvangen dan ook kinderopvangtoeslag. Voormalig minister Henk Kamp heeft de gedoogconstructie voor deze vorm van kinderopvang verlengd tot januari 2014. Daarna is het de bedoeling dat ocp’s gelijk worden getrokken met reguliere kinderopvang. Ouders moeten zich pedagogisch laten scholen en andere papieren als EHBO en VOG in orde hebben. De ocp in Amsterdam is vier dagen per week van negen tot vier uur geopend. Kosten: 135 euro per maand.

Kinderopvang heeft meerwaarde

De houtje-touwtjeconstructies die ouders bedenken om hoge kosten voor kinderopvang te voorkomen, leidt ook tot zorgen. ‘Een oppas kan onmogelijk voldoen aan de strenge eisen die de wetgeving stelt aan bijvoorbeeld de veiligheid’, zegt Anja Hol, voorzitter van de raad van bestuur van Humanitas in een persbericht. ‘Het idee dat kinderopvang er alleen maar is om de kinderen ergens onder te brengen als de ouders werken, is totaal achterhaald.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.