Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders aan het roer in de kinderopvang

Steeds vaker ziet de redactie van Kinderopvangtotaal dat ouders een kinderdagverblijf overnemen of willen overnemen. Weten zij wel hoe ze zo’n organisatie moeten leiden?
Ouders aan het roer in de kinderopvang
Foto: ANP XTRA

Kinderdagverblijf De Kleine Prins (Amsterdam) was één van de eerste organisaties die op ouderinitiatief een doorstart maakte. De opvang werd afgestoten door kinderopvangorganisatie IJsterk. De Kleine Prins wordt nu ruim een maand geleid door een ouderbestuur, bestaande uit vier ouders.

Ouderinitiatief

Een ouderinitiatief is iets anders dan een ouderparticipatiecrèche. Madelien de Regt is locatiemanager bij De Kleine Prins: ‘Onze organisatie is een professionele organisatie die onder leiding staat van een ervaren locatiemanager en waarbij een ouderbestuur de verschillende professionele talenten heeft ingezet om de doorstart te realiseren.’ De Kleine Prins werkt in tegenstelling tot een ouderparticipatiecrèche met gekwalificeerde pedagogisch medewerkers. Wat wel vergelijkbaar is met een ouderparticipatiecrèche is dat ouders zelf een bijdrage kunnen leveren op klusdagen of door bijvoorbeeld aan de website mee te werken.


Bekijk hier de verschillen tussen een ouderparticipatiecrèche, een regulier kinderdagverblijf of een door ouders aangestuurd kinderdagverblijf. Lees meer >>

Dagelijks bestuur

‘Het ouderbestuur heeft in beginsel de organisatorische zaken geregeld en mij aangesteld voor de inhoudelijke zaken’, zegt de locatiemanager. ‘Nu de organisatie staat, gaan ook de meeste organisatorische taken langzaamaan over naar mij.’ Grofweg betekent dat, dat De Regt verantwoordelijk is voor het dagelijks bestuur van de organisatie. Zij bepaalt bijvoorbeeld het pedagogisch beleid en gaat na of de locatie voldoet aan de GGD-eisen.

Eindverantwoordelijke

Het hangt van het onderwerp af wie de eindverantwoordelijke is. ‘Bij bijvoorbeeld een conflict met de GGD ben ik het eerste aanspreekpunt, omdat ik hier de inhoudelijke kennis over heb. Natuurlijk betrek ik het ouderbestuur daar wel bij.’ Het ouderbestuur heeft in samenspraak met De Regt een visie voor het kinderdagverblijf ontwikkeld, van waaruit zij werkt. Eens in de drie weken zit zij met het bestuur aan tafel.

Kinderdagverblijf De Kleine Prins uit Amsterdam zou gesloten worden, maar daar staken ouders een stokje voor. Zij hebben besloten zelf de opvang per 1 juli over te nemen, inclusief pedagogisch medewerkers. Lees meer >>

Ouderbestuur

Het ouderbestuur gaat onder andere over de vergunningen en de huur van het pand. Ook doen zij het overleg met de gemeente en zijn zij verantwoordelijk voor de financiën. ‘De bestuurstaken zijn verdeeld, want ieder bestuurslid heeft een eigen talent. De één doet de communicatie en de ander is een echte ondernemer.’

Geen winstoogmerk

Het bestuur is verantwoordelijk voor de financiën, maar is ook zelf ook klant. Zitten daar geen tegenstrijdige belangen? ‘Nee,’ zegt De Regt,  ‘we zijn een stichting. Alle inkomsten vloeien terug in het bedrijf. Dat maakt het overleg makkelijker, omdat er geen tegengestelde belangen ontstaan. Natuurlijk moet de organisatie wel geld verdienen, maar dat is alleen om onszelf draaiende te houden.’ Het ouderbestuur doet haar taken op vrijwillige basis. Zij besteden op het moment per persoon ongeveer 4-12 uur per week naast hun werk aan de kinderopvangorganisatie. De Regt verwacht dat ze in de toekomst minder tijd hieraan hoeven te besteden, omdat de organisatie dan volledig draait.

Korte lijntjes

Volgens De Regt hebben de ouderinitiatief-kinderdagverblijven het voordeel dat de lijntjes kort blijven. ‘Pm’ers hoeven wanneer ze een vakantiedag willen opnemen niet meer langs verschillende bestuurslagen. Ze kunnen direct met mij overleggen. Ook voor andere zaken weten ze bij wie ze moeten zijn. Ouders kunnen met opmerkingen ook direct bij de juiste persoon terecht.’ Om te voorkomen dat de lijntjes na verloop van tijd langer worden, omdat bijvoorbeeld het ouderbestuur zelf geen kinderen meer op de opvang heeft, zijn de leden voor een periode van twee jaar gekozen. Daarna wordt het stokje overgenomen door nieuwe ouders die plaats willen nemen in het bestuur en hier geschikt voor zijn.

‘Bij grote commerciële kinderopvangorganisaties ligt de focus vooral op de winstmarges en op het zo efficiënt mogelijk werken’, zegt ouder Martine Meijers. Zij begon samen met andere ouders een kinderdagverblijf. Lees hier waarom zij daartoe besloten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.