Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oud-kinderopvangmedewerkers starten herintredingstraject

Marianne Velsink
Tien oud-kinderopvangmedewerkers en uitkeringsgerechtigden ontvingen na een opleidingstraject van zeven maanden hun diploma kinderopvang. Zij volgden een speciaal bijscholingstraject van kinderopvangorganisatie Berend Botje en WerkSaam Westfriesland.
Op dinsdag 27 maart ontvingen in het bijzijn van onder andere Gaby, Robin Dissels van WerkSaam Westfriesland en Peter Ursem van Taal NL. Wethouder Nootebos van gemeente Stede Broec overhandigde de diploma’s.

Het is de tweede keer dat Berend Botje een dergelijk opleidingstraject op heeft gezet. De vorige keer was in 2017 met als doel om werkzoekenden met een verleden of opleiding in de kinderopvang meer kans te bieden om werk te vinden in de branche. Het mes snijdt aan twee kanten. De werkzoekenden behalen de benodigde papieren om in de kinderopvang te werken en werken aan hun CV. Berend Botje is op deze manier beter toegerust op de toekomst als er een (verwacht) tekort komt aan goed opgeleide pedagogisch medewerkers.

Stage op de groep

Omdat het eerste traject een succes was, startten Berend Botje en WerkSaam Westfriesland een tweede traject. Deze was iets anders ingestoken. De kandidaten liepen meer stage op de groep en het theoretische gedeelte werd over een langer periode verdeeld. Gaby Alberts, pedagogisch directeur Berend Botje, vertelt: ‘Het is bijzonder om te zien en opvallend hoe gemotiveerd deze groep is. Ze weten waar ze het voor doen: het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt. Een levenslange investering, maar wel eentje die veel van ze vergt en waarbij gemotiveerd zijn noodzakelijk is. Tijdens de strenge selectie van deelnemers speelde motivatie dan ook een belangrijke rol.’

EHBO bij baby’s en kinderen

Voor de deelnemers is het bijscholingstraject een fulltime investering. Een dag per week volgen zij les, ze lopen 20 uur per week stage en daarnaast zijn er nog huiswerkopdrachten. ‘En dat is voor wie lang thuis heeft gezeten natuurlijk wel even omschakelen.’ De lessen bestaan onder andere uit een cursus pedagogische basis, EHBO bij baby’s en kinderen, voor- en vroegschoolse educatie via de methode Startblokken, interactievaardigheden en Nederlandse les.

Steun aan elkaar

Deze investering gaat voor de deelnemers niet zonder slag of stoot. Ze komen voor diverse uitdagingen te staan en leren allemaal hun valkuilen kennen die zij moeten overwinnen. ‘Voor de deelnemers is het fijn dat zij hele traject met dezelfde groep optrekken en steun hebben aan elkaar. Dat is ook een van de krachten van het project. Iedereen weet wat je doormaakt. Er is beide keren dan ook een sterke groep ontstaan.’ Net als bij het eerste traject zijn ook dit keer alle kandidaten geslaagd. Een enorm mooie prestatie van de 10 deelnemers. 6 hiervan kunnen direct aan de slag bij Berend Botje en de kinderopvangorganisatie hoopt dat er op korte termijn ook een baan beschikbaar is voor de overige 4 kandidaten.


Daisy Kuipers van Het Aktie Atelier vindt dat het werven in de kinderopvang beter aan kan sluiten op de behoeften en belevingswereld van een pm’er. Dat vraagt een andere manier van werven. Zij geeft tips in dit artikel (alleen leesbaar voor abonnees)


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.