Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvoeden in de stad is populair

Opvoeden

Steeds vaker kiezen ouders ervoor de stad niet te verlaten als hun eerste kind geboren is. Dit is een trend in Amsterdam en Utrecht, maar ook in Londen, Kopenhagen en Berlijn. Het zijn vooral hoogopgeleiden die de grote stad verkiezen boven kleine steden en het platteland. Dit zegt sociaal geograaf Willem Boterman in een proefschrift dat hij verdedigt.

Verhuizen binnen Amsterdam
Vooral de centrale wijken in de stad zijn populair. Voor het onderzoek ondervroeg Boterman ruim 250 aankomende ouders in vroedvrouwpraktijken binnen de ringweg van Amsterdam over hun verhuisplannen. Dit deed hij in 2008. Twee jaar later, in 2010, vroeg hij dezelfde gezinnen hoe het hen vergaan was. De meeste ouderkoppels waren in de stad gebleven en als ze verhuisden, dan vaak binnen Amsterdam.

Bankiers en advocaten
Het zijn vooral de voorzieningen die hen doen besluiten in de stad te blijven: het werk, de kinderopvang en scholen. Maar het gevoel speelt hierin ook een grote rol. Boterman komt tot een opvallende conclusie: ouders die de stad verlaten zijn vaak mensen met goede inkomens, maar wet weinig culturele bagage. In de Volkskrant worden als voorbeeld bankiers en fusieadvocaten genoemd.

Culturele bagage
Ouders met geld die wel in de stad blijven, hebben vaak veel culturele bagage. Dit zijn volgens Boterman ouders die als werknemer van een groot internationaal bedrijf werken. De stad blijft ook populair bij gezinnen met een laag inkomen maar met veel culturele bagage. Zij vinden via sociale woninghuur hun plek in de stad.

Bron: de Volkskrant
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.