Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw aandacht voor kwaliteit kinderopvang

Door uitspraken van hoogleraar Louis Tavecchio in Metro is de aandacht opnieuw gevestigd op de achteruitlopende kwaliteit van de kinderopvang. Tavecchio gaf in de krant aan dat hij in de kinderopvang momenteel pedagogische begeleiding en het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen mist. Zijn uitspraken zijn gebaseerd op de uitkomsten van de Kwaliteitsmonitor die al in mei 2009 bekend waren.

Te weinig aandacht voor opvoeding
Hoofdoorzaak volgens Tavecchio is de te brede opleiding voor pedagogisch medewerkers die teveel aandacht besteedt aan zorg en te weinig aan opvoeding. Gjalt Jellesma van BOinK: ‘Er is een toenemend aantal instellingen met te weinig leidsters voor het aantal kinderen dat ze is toevertrouwd. Sommigen sparen zo doelbewust geld uit. Zeer verontrustend.’
Ook MOgroep Kinderopvang schaar zich achter de uitlatingen van Tavecchio. Ina Brouwer: ‘Tot een aantal jaren geleden was de opvoeding van kinderen vooral een privé-aangelegenheid. Kinderopvang was letterlijk opvang. Daar is verandering in gekomen. We gaan opvoeding in toenemende mate zien als iets collectiefs, net als in Scandinavische landen. Bovendien komt het accent in de kinderopvang steeds meer te liggen op de (door)ontwikkeling van het kind. Het kind staat centraal.’

Voorbeeld aan Scandinavië
Volgens MOgroep is investeren het sleutelwoord, onder andere op de manier waarop Bureau Kwaliteit Kinderopvang dat doet (BKK). Tavecchio vindt dat we een voorbeeld moeten nemen aan Scandinavische landen waar de kinderopvang buitenshuis een volwaardige en kwalitatief hoogwaardige opvoedingsomgeving biedt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.