Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opinie: ‘Ondernemerschap in kinderopvang wordt kapot gereguleerd’

In de tijd waarin we meer kindplaatsen dan ooit nodig hebben om de kinderopvang toegankelijk te houden, zie ik als voorzitter van BVOK dat de omstandigheden steeds erbarmelijker worden. Ik ben nu ruim 13 jaar ondernemer en heb de afgelopen twee jaar mogen proeven en ruiken aan de totstandkoming van besluiten door onze overheid.
natascha-van-der-post
Natascha van der Post

Ik ben geschokt hoe men omgaat met ondernemers. Ik ben verbaasd over hoe makkelijk besluiten worden genomen terwijl de branche met al haar ervaring aangeeft dat een andere koers beter is voor kinderen, ouders en organisaties. Kortom: voor de hele sector.

De enorme hoeveelheid tijd die de vertegenwoordigers van de branche in overleggen steken is iets om alleen maar respect voor te hebben. Toch worden zij keer op keer aan de kant gezet en lijken de ambtenaren het beter te weten. Lessen uit het verleden worden niet geleerd, mensen in (mantel-)pak hebben de overhand en weten te weinig van de praktijk.

Personeelstekort wordt niet opgelost, maar nog erger gemaakt door strakkere regelgeving. Het gratis maken van kinderopvang staat haaks op het niet goed indexeren van de vergoeding aan ouders. Aan de voorkant wordt een deur opengezet, aan de achterkant gaan tien deuren dicht. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat ik zie is dat het ondernemerschap in de kinderopvang wordt kapot gereguleerd. Door het kapot reguleren en het alles aan banden leggen zie ik nu al dat veel ondernemers verkopen aan de grote landelijke partijen. Er zijn ook ondernemers die er mee stoppen omdat alles aan banden wordt gelegd. Dit beperkt de toegankelijkheid. De groei en de kwaliteit komen daardoor onder druk te staan.

Nederland had een goede kwaliteit kinderopvang. Waarom? Omdat er ruimte was voor vrije marktwerking en ondernemerschap. Maar nu, nu moet werkelijk alles gecontroleerd en vast geregeld zijn. Waar er enorme behoefte is aan het zelf invullen van knelpunten binnen je eigen lokale onderneming, vrijheid en autonomie voor medewerkers, doet de overheid dit voor ons zonder enige kennis van zaken. Het mag duidelijk zijn dat kinderopvang een zeer belangrijke maatschappelijke en economische functie heeft. Ik maak me samen met BVOK dan ook ernstig zorgen over het toekomstig bestaansrecht van de ondernemers in de kinderopvang.

Dit is een ingezonden opiniestuk van Natascha van der Post, voorzitter van de Branchevereniging Voor Ondernemers in de Kinderopvang (BVOK). 

BVOK-voorzitter Natascha van der Post: ‘Ik wil verbinden’

Ze werkt ruim dertien jaar in de kinderopvang, opende – samen met Ingrid Groen – in 2010 Kinderopvang IN Kleur in Ede, waar nu drie locaties zijn, en breidde uit naar Apeldoorn waar in 2019 een locatie geopend werd. Ze heeft hart voor de sector én maakt zich hard voor de sector als voorzitter van de BVOK. Even voorstellen: Natascha van der Post. Lees meer

1 REACTIE

  1. Ik ben erg benieuwd naar hoe het model er straks uit moet komen te zien. De kinderopvang is straks niet meer van onszelf maar van de regering. Die bekostigd straks nl alles! Die beslist wat wij met dat geld moeten doen. En moeten we straks net als wat we met de VE al doen alles nog meer verantwoorden?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.