Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook BMK pleit voor tien zitplaatsen stint

Frida Noordzij
Branchevereniging Maatschappelijk Kinderopvang zegt verbaasd te zijn over de maatregel om het maximaal aantal zitplaatsen in de stint terug te brengen van tien naar acht. ‘Het zal de veiligheid van het vervoer juist verminderen.’
ANP

Onlangs werden de aanvullende eisen officieel bekend gemaakt waarmee de vernieuwde Stint binnenkort de weg weer op mag. Een van de nieuwe eisen is het terugbrengen van tien naar acht zitplaatsen. Een maatregel waar ook de Brancheorganisatie Kinderopvang zich over uitliet.

Brief

De BMK stuurde, samen met BK en BOinK, een brief aan minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) waarin de partijen schrijven: ‘De vermindering van het aantal zitplaatsen zal echter naar onze mening de veiligheid van het vervoer met de Stint niet vergroten maar mogelijk zelfs verminderen.’

‘Vergroting risico’

‘Deze maatregel dwingt aanbieders om het aantal ritten met de stint sterk uit te breiden, waardoor de verkeersbewegingen toenemen en er extra personeel moet worden ingezet’, meldt de BMK. De partijen spreken in de brief over een toename van ‘tientallen procenten van het aantal vervoersbewegingen’ wat eerder leidt tot een ‘vergroting van het risico dan tot een vermindering’.

Tien zitplaatsen

In de stint werd voor tien zitplaatsen gekozen, omdat de bkr op de bso van 4- tot 7-jarigen 1 op 10 is. Eén medewerker kon dus ook tien kinderen vervoeren. Als dat er maximaal acht worden, zullen er meer medewerkers op de groep moeten worden gezet. Ook zal dit leiden tot kosten voor extra vervoersmiddelen.

‘Nauwelijks incidenten’

‘Er bestaat bij ons geen enkele twijfel over nut en noodzaak van het verbetertraject zoals dat nu plaatsvindt. Tegelijkertijd constateren we dat op basis van zowel politiegegevens als de gegevens van de verzekeringsmaatschappijen, het dagelijks gebruik van de Stint tot nauwelijks of geen incidenten heeft geleid. Wij willen u dan als partijen verzoeken om het aantal zitplaatsen van 10 niet te verminderen’, pleiten de branchepartijen in hun brief.

Stint-coalitie

Op 21 maart vindt een ambtelijke top plaats met het ministerie van Infrastructuur waarin de zogenoemde Stint-coalitie (bestaande uit de BK, BMK, BOinK, TU Eindhoven en andere betrokkenen) de verschillende opvattingen bespreekt.

Edwin Renzen, eigenaar van stint reageert kort na de bekendmaking van de minister op de aanvullende eisen voor de stint. ‘Ik ben positief dat er nu een voorstel ligt, maar we moeten nog uitzoeken wat het exact inhoudt. De consequenties van sommige maatregelen kunnen groot zijn.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.