Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Overheid zelf debet aan lastenverhoging ouders’

De stijging van uurtarieven in de kinderopvang is de afgelopen tien jaar zeer voorspelbaar geweest. Dat geldt niet voor de hoogte van kinderopvangtoeslag. Kinderopvangondernemers moesten hun uurtarieven wel laten stijgen om daar op te reageren, ontdekte onderzoeksbureau Buitenhek.
Grillige kinderopvangtoeslag.jpg
In 2005 was er nog de luxe van een 6 procent hoger kinderopvangtoeslagtarief dan het gemiddelde uurtarief. Maar tien jaar later is dit volledig verdampt. - Foto: Fotolia

De tariefontwikkeling in de kinderopvang laat een consistent en voorspelbaar beeld zien, blijkt uit een analyse van advies- en onderzoeksbureau Buitenhek & Management. De gemiddelde prijzen van kinderopvang stegen in de periode 2005/2015 met iets meer dan 2 procent. Dat er een kleine groep ouders is die in 2016 iets meer voor kinderopvang moet gaan betalen, in plaats van minder, komt doordat de indexering van het toeslagtarief is achtergebleven, zo concludeert Buitenhek.

Kinderopvang duurder?

BOinK, de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang, maakte bekend dat ouders met een laag inkomen en veelal in grote steden, mogelijk meer moeten betalen voor kinderopvang in 2016. Dat terwijl steeds is beloofd dat ouders er dit jaar op vooruit zouden gaan. Buitenhek ziet dat er inderdaad een groep ouders is die iets meer voor kinderopvang kwijt zal zijn, maar deze groep is heel klein. Zij moeten én gebruik maken van aanbieders met prijsaanpassingen van ruim boven de 2 procent, én in de laagste inkomenscategorie vallen én meerdere kinderen in de opvang hebben.

Kinderopvangtoeslag

Bij de indexering van de kinderopvangtoeslag is een veel grilliger verloop te zien dan bij de ontwikkeling van uurtarieven in de kinderopvang. Vanaf 2009 werd het toeslagtarief voor kinderopvang bijvoorbeeld helemaal niet geïndexeerd. In 2012 gebeurde dat opnieuw niet.  In 2010 werd besloten om het toeslagtarief voor de buitenschoolse opvang zelfs fors te verlagen met 7 procent.

´De maximum uurprijzen waarover toeslag wordt betaald, liggen te ver af van de realiteit’, vindt Brancheorganisatie Kinderopvang. ‘De afgelopen jaren heeft de overheid de uurprijzen niet consequent geïndexeerd en heeft zelfs een prijsverlaging doorgevoerd. Daarnaast heeft de sector te maken met een toegenomen regeldruk en zijn er sterke regionale prijsverschillen in huisvesting.’ De brancheorganisatie wil met de minister in gesprek om mogelijke oplossingen uit te werken.´ Lees meer

Uurtarieven

Buitenhek ziet dat kinderdagverblijven, maar vooral bso´s, niet meer bekostigd kunnen worden met alleen het toeslagtarief. In 2005 was er nog de luxe van een 6 procent hoger kinderopvangtoeslagtarief dan het gemiddelde uurtarief. Het uitgangspunt was toen dat 80 procent van het aanbod volledig door het toeslagtarief bekostigd zou worden. Maar tien jaar later is dit volledig verdampt. De onderzoekers van Buitenhek zien een voorspelbaar verloop van de uurtarieven in de kinderopvang en een onvoorspelbaar verloop van de toeslagtarieven.

Lage inkomens

Hoewel de kinderopvangtoeslag voor 2016 is geïndexeerd, valt het effect ervan bovendien tegen. ´De geraamde ontwikkeling voor 2016 qua loonvoet en consumentenprijsindex was hoger dan de werkelijkheid. Dat leidt tot een zeer gematigde indexering van 0,7 procent van de toeslagtarieven voor 2016´, aldus het onderzoek van Buitenhek. De investering in kinderopvangtoeslag zorgt ervoor dat zeker 95 procent van de huishoudens  toch minder betaalt voor kinderopvang. De laagste inkomens gaan er nog altijd 2,3 procent op vooruit. De groep die toch bedrogen uitkomt, is een zeer expliciete groep. Buitenhek schat dat dit 5 procent is van de huishoudens met kinderopvang. Het gaat dan om ca. € 0,10 per uur aan extra netto kosten.

Bekijk de cijfers en meer uitleg op de website van Buitenhek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.