Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onrust over bezuinigingen neemt toe

Onrust over bezuinigingen neemt toe

De begroting die tijdens Prinsjesdag wordt gepresenteerd heeft als gevolg dat kinderopvang voor sommige gezinnen onbetaalbaar wordt. Dit blijkt uit berekeningen van brancheorganisatie MOgroep Kinderopvang.

Baan opzeggen
Ouders die samen 60.000 euro verdienen en één kind voor drie dagen  per week naar de opvang brengen, gaan in 2012 876 euro per jaar meer betalen. Nu nog betaalt de overheid 79 procent van alle opvangkosten, volgend jaar is dat 74 procent en het jaar daarna wordt het nog minder. Het maximale tarief dat het Rijk nog vergeodt gaat in 2012 van 6,10 euro naar 5 euro per uur.

Geen besluit van de nieuwe regering
MOgroep Kinderopvang vreest dat het gevolg zal zijn dat veel vrouwen hun baan zullen opzeggen. ‘Voor sommige ouders wordt de kinderopvang zes keer duurder dan nu het geval is met als gevolg dat honderdduizend kinderen niet meer naar de kinderopvang gaan’ vertelt Ina Brouwer van de MOgroep op Radio 1. De besluiten in de begroting staan overigens los van de eventuele bezuinigingen van een nieuw kabinet. Maar ook het CDA en VVD hebben aangegeven te willen bezuigingen op kinderopvang.