Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onregelmatig werken funest voor gezin

Onregelmatig werken funest voor gezin

In één op de vier gezinnen in Nederland werkt één van de ouders buiten de standaard arbeidstijden. Kadri Täht promoveert deze week aan de Vrije Universiteit Amsterdam en concludeert in haar onderzoek dat deze manier van werken de kans op een relatiebreuk aanzienlijk vergroot.

Verhoogd risico
In de Verenigde Staten was hier al onderzoek naar gedaan en kwamen soortgelijke resultaten boven tafel. Als een van beide partners buiten standaard arbeidstijden werkt, komt er meer tijd voor kinderen vrij, in het bijzonder voor vaders. Maar de winst in zorgtijd voor de kinderen gaat ten koste van gezamenlijke tijd van de ouders. Hierdoor is er een verhoogd risico op een slechtere relatie en uiteindelijk zelfs een verhoogde kans op het uiteenvallen daarvan. Lastige bijkomstigheid is dat het grootste kinderopvangaanbod tijdens kantoorwerktijden is. Er is wel kinderopvang buiten kantoortijden, maar ouders kunnen zich dit niet altijd veroorloven of willen de zorg voor hun kinderen niet uit handen geven.

Deeltijd
De mogelijkheid om je eigen werktijd in een parttime setting in te delen is in het voordeel van Nederlandse gezinnen. In de VS is deeltijd werken lang niet zo vanzelfsprekend. Täht: ‘Belangrijk is dat mensen de keuze hebben om het een of het ander te kiezen en ook de middelen om zich te beschermen tegen de mogelijke negatieve gevolgen, zoals parttime werk, loon / rusttijd compensatie, controle over de uren, de voorspelbaarheid van de de uren, consulting enzovoorts.’
Thät promoveert donderdag 27 oktober aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.