Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek uurtarieven in de kinderopvang: Amsterdam en Den Haag het duurst

Voor ouders is het belangrijk om te weten wat zij netto kwijt zijn aan kosten voor de kinderopvang. Helaas zijn de uurprijzen van kinderopvangaanbieders steeds moeilijker te vinden op hun websites. Dit blijkt uit onderzoek van BOinK en het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang. Daarom zijn de partijen zelf op onderzoek uitgegaan. Waar is de kinderopvang het duurst en waar ben je het minst kwijt?
kind geld
Beeld: AdobeStock

De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op de gevonden uurtarieven van 351 kinderopvangorganisaties, zo meldt BOinK in een persbericht. Zij geven een beeld over de tarieven in 2022 en 2023 voor dagopvang en bso, waarbij gekeken wordt naar de gemiddelde uurtarieven per provincie, in de vier grote steden (de G4) en ten opzichte van het door de overheid vastgestelde maximaal te vergoeden uurtarief.

Gemiddeld opvangtarief

Het gemiddelde opvangtarief voor dagopvang is in 2023 ten opzichte van 2022 met 7,5 procent gestegen. De overheid hanteert in 2023 voor dagopvang een maximumopvangtarief kinderopvangtoeslag van € 9,12. Het gemiddelde opvangtarief voor dagopvang ligt in 2023 5,2 procent boven het maximum opvangtarief kinderopvangtoeslag, namelijk op € 9,59. Het gemiddelde opvangtarief voor de bso ligt in 2023 op € 8,52 ten opzichte van een maximum opvangtarief kinderopvangtoeslag van € 7,85. Het valt op dat het aantal organisaties dat een uurtarief rekent dat hoger is dan het maximumtarief kinderopvang, in 2023 is afgenomen in vergelijking met 2022. Eerder lieten een aantal maatschappelijke organisaties al weten hun tarieven zo min mogelijk te laten stijgen.

Hoogste tarieven

De hoogste gemiddelde tarieven voor dagopvang in 2023 vinden we in de provincies Noord-Holland (€ 9,95), Utrecht (€ 9,86) en Flevoland (€ 9,69). Friesland is de goedkoopste provincie wat betreft dagopvang (gemiddeld € 9,18). Voor buitenschoolse opvang is Zeeland de goedkoopste provincie (€ 8,02). De top drie hoogste tarieven voor bso bestaat uit de provincies Utrecht (€ 8,96), Gelderland (€ 8,72) en Noord-Holland (€ 8,69). Als het gaat om de grote steden, is de dagopvang in Amsterdam het duurst met een gemiddeld tarief van € 10,65. As het gaat om buitenschoolse opvang, is Den Haag het duurst met een gemiddeld tarief van € 10,24.

Het verzamelen van de data is uitgevoerd door BOinK. De data zijn geanalyseerd door Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang.

Bekijk voor alle conclusies het gehele onderzoeksrapport hier >>

Toename incidenten in de kinderopvang: ‘Geen vermoeden meer, maar een feit’

Een peuter bij een kindcentrum in Zwolle kwam in het water terecht. In Arnhem overleed een kindje in de opvang door een nog onduidelijk ‘medisch incident’. Een Amsterdamse locatie moest sluiten vanwege wantoestanden. Kinderen van opvanglocaties zijn meerdere keren ‘van de weg geplukt’ terwijl ze nog niet gemist werden. Dit alles speelde alleen nog maar in de afgelopen maanden. Is er nu echt een toename van het aantal incidenten, of lijkt dat alleen zo? Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK: ‘We moeten terughoudend zijn met aannames, maar toeval bestaat niet.’ Lees hier het interview >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.