Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: ‘Personeelstekort maakt uitvoering SER-advies lastig’

Zonder voldoende personeel in de kinderopvang is het plan van de Sociaal Economische Raad (SER) om kinderopvang twee dagen per week toegankelijk te maken voor álle kinderen lastig te realiseren, stelt ABN Amro naar aanleiding van haar onderzoek naar de arbeidsmarktkrapte.
onderzoek-personeelstekort-maakt-uitvoering-ser-advies-lastig
tomertu / stock.adobe.com

In een woensdag gepubliceerd rapport brengt ABN Amro de tekorten op de arbeidsmarkt in kaart in een zogeheten arbeidsmarktkrapte-indicator, die rekening houdt met beroepsinteresse en gewenste reisafstand. Momenteel (meting: juni 2021) is 37 procent van de 1.000 vacatures in de kinderopvang onvervulbaar.

55 procent van dagopvang heeft tekort

‘Uit werkgeversenquêtes blijken nog veel hogere tekorten’, stelt de bank in het rapport. ‘Zo zegt 55 procent van de dagopvangbedrijven een tekort te hebben aan pedagogisch medewerkers. In de peuteropvang kampt bijna 40 procent van de bedrijven met een personeelstekort en in de buitenschoolse opvang (bso) ligt dit percentage zelfs op 70 procent. Dit blijkt uit een enquête gehouden in juni van dit jaar van Kinderopvang werkt!. Het UWV gaat er bovendien in zijn arbeidsmarktprognose van uit dat deze tekorten verder oplopen in de toekomst.’

SER-advies

De SER adviseert om een financieel toegankelijk aanbod van 2 dagen kinderopvang per week voor alle jonge kinderen van 0 tot 4 jaar te realiseren. De SER wil dat de eis dat alleen ouders die werken recht hebben op kinderopvangtoeslag, komt te vervallen. In elk geval voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Daarna moet ook voor kinderen van 4 tot 13 jaar een financieel toegankelijk aanbod van 2 dagen kinderopvang per week worden gerealiseerd.

Oorzaken van tekort aan personeel

Het tekort aan personeel heeft volgens de bank vooral te maken met weinig geschikte kandidaten, ziekteverzuim en uitstroom van personeel. Dit leidt tot flinke wachtlijsten: in de dagopvang heeft 59 procent van de organisaties een wachtlijst, in de buitenschoolse opvang is dit 43 procent en in de peuteropvang 38 procent. De Randstad kent de hoogste tekorten en de krapte is het grootst op dinsdag en donderdag.

Wet IKK zorgt voor ‘mismatch’

De Wet IKK zou de ‘mismatch’ tussen vraag en aanbod alleen maar hebben vergroot, stelt de bank. ‘Er worden hogere eisen gesteld op het gebied van diploma’s en taalniveau, maar niet alle werkzoekende kinderopvangprofessionals voldoen hieraan. Het wervingsprobleem wordt daardoor sterker gevoeld voor pedagogisch medewerkers op mbo-niveau 4 dan 3, aldus het UWV.’

De bank ziet het dan ook somber in wat betreft de plannen van de SER. ‘De voorstellen van de SER zijn prijzenswaardig, maar zolang er niks gedaan wordt aan het oplossen van de personeelstekorten, dreigt de ambitie te mislukken om de kinderopvang toegankelijker te maken. Een grotere instroom zal dan immers enkel leiden tot verder oplopende wachtlijsten. Dat is een onwenselijke situatie.’

Nieuw kabinet

BK-directeur Emmeline Bijlsma reageert in het AD: ‘Om te voorkomen dat er lange wachtlijsten ontstaan waardoor (werkende) ouders van de regen in de drup komen, moet een nieuw kabinet wat ons betreft de adviezen van de SER opvolgen, en tegelijkertijd acties ontplooien om het grote tekort aan medewerkers op te lossen; samen met de sector.’ Dat kan volgens de brancheorganisatie bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om het werk anders te organiseren en de beperkte groep opleidingen die kwalificeren voor de kinderopvang te verbreden, schrijft het AD.

Bekijk het ABN Amro-rapport Stand van zakelijke dienstverlening (in hoofdstuk 5 wordt de kinderopvang uitgelicht) >>

Er is een tekort aan medewerkers in de kinderopvang, maar blijft dat zo? Kinderopvang werkt! onderzocht drie scenario’s: krimp, stabilisatie en groei. Voor alle scenario’s geldt: blijf investeren in je mensen. ‘Investeren in behoud is effectiever dan investeren in instroom.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.