Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst

Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst, blijkt uit onderzoek van UNICEF naar het welzijn van kinderen in de 41 meest welvarende landen van de wereld. Nederland deelt de eerste plaats met Denemarken en Noorwegen. ‘Dat is heel mooi, maar laten we de kinderen waarmee het niet goed gaat in Nederland niet vergeten’, zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.
Foto: Corola Schouten

Vandaag werd het onderzoek gepubliceerd. Chili, Bulgarije en de Verenigde staten scoren het laagst in het onderzoek naar welzijn van kinderen. Het UNICEF ‘Report Card 16’ onderzocht de mentale en fysieke gezondheid van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 18 jaar en keek ook naar hun sociale en academische vaardigheden.

Meest tevreden

In de meeste landen blijkt iets minder dan 80 procent van de kinderen tevreden met hun leven. Nederlandse kinderen zijn daarbij het meest tevreden, gevolgd door Mexico en Roemenië. In Turkije zijn kinderen, met 53 procent, het minst tevreden, gevolgd door Japan en Groot-Brittannië. Pesten en het gebrek aan hulp van familie spelen hierbij een grote rol.

Kindersterfte en obesitas

Ook blijkt dat in tien landen 1 op de 3 kinderen kampt met overgewicht of obesitas. In meer dan een kwart van de rijke landen is de kindersterfte nog altijd boven de 1 per 1.000 kinderen. Zeker 40 procent van de kinderen heeft op 15-jarige leeftijd nog geen basisvaardigheden in lezen of rekenen. En in de meeste landen heeft 1 op de 5 kinderen een gebrek aan zelfvertrouwen om nieuwe vrienden te maken. 81 procent van de Nederlandse 15-jarigen maakt makkelijk nieuwe vrienden.

Stress

Ondanks dat het goed gaat in Nederland, benadrukt het rapport dat geen enkel land op alle thema’s hoog scoort. Opgroeien in een welvarend land blijkt geen garantie voor een gelukkig en gezond leven waarbij goed onderwijs vanzelfsprekend is. ‘We weten uit recent onderzoek dat Nederlandse jongeren de meeste stress ervaren door schooldruk. Naarmate die schooldruk groter wordt, ondervinden jongeren meer emotionele problemen en minder levenstevredenheid. Daar komt de coronacrisis nog bovenop’, zegt Laszlo.

Coronacrisis

UNICEF vindt het daarom belangrijk dat kinderen en jongeren de juiste zorg krijgen. ‘Kinderen en jongeren hebben mentaal last van de coronapandemie, daarom moeten we extra alert zijn op hoe het met hen gaat’, stelt Laszlo.

UNICEF roept overheden op om juist in tijden van corona de noodzakelijke beslissingen te nemen om het welzijn van kinderen te verhogen. Kinderen en jongeren hierbij betrekken is essentieel. Veel coronamaatregelen en gevolgen, zoals het sluiten van de scholen en kinderopvang, beperkte toegang tot gezondheidszorg, economische achteruitgang en de veranderingen in de werk-privébalans bij ouders, hebben invloed op de ontwikkeling van kinderen en hun mentale en fysieke gezondheid. Laszlo: ‘Juist de armste kinderen en families worden het hardst geraakt en dat kan zorgen voor een grotere ongelijkheid.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.