Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar rechtsmogelijkheden kinderen

Onderzoek naar rechtsmogelijkheden kinderen

Kinderombudsman Marc Dullaert gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor minderjarige kinderen in zelf hun recht te halen of gehoord te worden bij een rechter. Dat kan handig zijn bij bijvoorbeeld een echtscheiding van ouders (waar wil je wonen?) en op latere leeftijd bij een conflict over een bijbaantje.

Curator
Minderjarigen kunnen in Nederland in beginsel niet zelf naar de rechter stappen. Zij worden ‘in rechte’ vertegenwoordigd door hun ouders. Dat gaat in de meeste gevallen goed, maar er zijn situaties waarin de belangen van de ouders en de minderjarigen niet overeenkomen, bijvoorbeeld bij de vaststelling van een omgangsregeling. De Nederlandse wet voorziet in die gevallen in de aanstelling van een bijzonder curator, die in de gerechtelijke procedure uitsluitend kan opkomen voor de belangen van het kind. Op een beperkt aantal onderwerpen heeft een minderjarige van 12 jaar en ouder een eigen rechtsingang. Tenslotte kan een minderjarige van 12 jaar en ouder middels de informele rechtsingang een verzoek voorleggen aan de rechter.

VN regelgeving
Het onderzoek van de Kinderombudsman richt zich niet alleen op aspecten van het feitelijk gebruik van deze rechtsmogelijkheden voor minderjarigen, maar strekt zich ook uit tot mogelijke verbeteringen in de praktijk en de mogelijkheden voor aanpassing van wet- en regelgeving.  Het belang van een goede rechtspositie voor kinderen vloeit voort uit het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Artikel 12 van het verdrag stelt dat ieder kind de gelegenheid moet hebben om zijn of haar mening te geven in (juridische) kwesties die voor het kind van belang zijn.

Foto: Stock.XCHNG
Bron: APS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.