Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar kinderen en muziek

Onderzoek naar kinderen en muziek

Waarom vinden kinderen melancholische muziek mooi? Kennen zij die gevoelens überhaupt al? Op deze en nog meer vragen proberen onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam de komende weken antwoord te krijgen.

Treurig
De onderzoekers laten kinderen die het Science Center NEMO in Amsterdam bezoeken, muziek horen en stellen er na afloop allerlei vragen over. Het project loopt tot en met begin september, zo maakte NEMO dinsdag bekend. Dat volwassenen melancholische muziek vaak mooi vinden, is bekend en te verklaren volgens onderzoeker Ivar Vermeulen van de VU. ,,Het doet ze denken aan het verleden en vergankelijkheid. Maar waarom vinden kinderen treurige muziek mooi? Het is toch niet fijn om een treurig gevoel te hebben?”

Nauwelijks onderzoek
Volgens Vermeulen is er nog nauwelijks onderzoek gedaan naar muziekbeleving bij kinderen. ,,Bij volwassenen weten we daar veel meer over omdat er veel onderzoek naar is gedaan.” De resultaten kunnen volgens hem wellicht bruikbaar zijn voor films en reclames. De kinderen krijgen muziek van tekenfilms te horen, daarna worden ze ongeveer 20 minuten ondervraagd. De ouders krijgen ook nog een vragenlijst waarop ze kunnen aangeven hoe vaak er thuis muziek op staat en of het kind een muziekinstrument bespeelt.

Bron: ANP
Beeld: Stock.XCHNG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.