Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Werkgroep gaat ‘BTW’-kwestie binnen IKC’s onderzoeken

Er komt deze kabinetsperiode nog een werkgroep die onderzoek gaat doen naar de fiscaal-juridische houdbaarheid van de modellen die IKC's hanteren voor de btw-afdracht bij het uitwisselen van personeel. Die toezegging deed demissionair minister Asscher deze week aan de Tweede Kamer.
Lodewijk-Asscher-ANP.jpg
Er komt deze kabinetsperiode nog een werkgroep die onderzoek gaat doen naar de fiscaal-juridische houdbaarheid van de modellen die IKC's hanteren voor de btw-afdracht bij het uitwisselen van personeel. - Foto: ANP

Uit een peiling van de PO-Raad eerder dit jaar bleek dat driekwart van de schoolbesturen wel oren heeft naar een IKC, maar hierbij aanloopt tegen belemmerende regels, zoals het feit dat personeel dat voor de afdeling opvang werkt niet zomaar ook voor de school mag worden ingezet. Het zijn vooral de grotere schoolbesturen die het voor elkaar krijgen. Zij hebben relatief gezien meer geld om de notaris van te betalen die hen wegwijs maakt in het woud van de juridische en fiscale regels.

Btw-vrijstelling

In de werkgroep komt een afvaardiging van de ministeries van Financiën, Sociale Zaken en Onderwijs. De werkgroep gaat ook onderzoeken onder welke voorwaarden de toepassing van de btw-vrijstelling bij onderlinge inhuur van personeel nu al wél mogelijk is. Verder krijgt de werkgroep als taak om modellen te ontwikkelen voor samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang, waarbij juridische, fiscale en governance-aspecten worden uitgewerkt.

Complexer

In het debat wees Heerema (CDA) de minister op de zorgen die de PO-Raad uitte over de uitvoering van het wetsvoorstel Harmonisatie kinderopvang. De PO-Raad vreest dat de financiering voor werkende ouders nog complexer wordt en dat dit negatieve gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van voorschoolse voorzieningen. Wat de PO-Raad betreft moeten álle kinderen gratis toegang krijgen tot een voorschoolse voorziening.

Geldstromen

Asscher zei deze zorgen serieus te nemen. Het is volgens hem nu zaak om de afgesproken maatregelen goed in te voeren. Ook zegde hij toe de Kamer te informeren over hoe de nieuwe geldstromen inzichtelijk kunnen worden gemaakt voor ouders.

bron: PO-raad

De oprichting van IKC’s gaat trager dan scholen en kinderopvangorganisaties zouden willen. Wet- en regelgeving staan in de weg, blijkt uit een peiling van de PO-Raad onder 263 schoolbesturen. Lees meer >> 

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

1 REACTIE

  1. Daar gaan we weer. Alle kinderen voorschools scholen heeft geen zin, heeft onderzoek aangetoond. Het heeft vooral zin voor kinderen met achterstanden, zo'n 15 procent. Die overige 85 procent is dan geld weggooien. Iets dat een aantal mensen aan het werk houdt, dat wel. Maar die kunnen beter op de babygroep gaan staan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.