Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderwijsinspectie onderzoekt toezicht gastouderopvang

De onderwijsinspectie wil meer zicht krijgen op hoe gemeenten en GGD's het toezicht op de gastouderopvang vormgeven en uitvoeren. Met deze nieuwe inzichten kan het toezicht op deze vorm van kinderopvang versterkt worden. Aan gastouders wordt daarom gevraagd een online vragenlijst in te vullen.
iStock

Het toezicht in de gastouderopvang is een belangrijk aandachtspunt, zo stelde de Onderwijsinspectie in het Landelijk Rapport gemeentelijk toezicht kinderopvang 2017. Het aantal inspecties voor opvang bij gastouders moet omhoog. Gemiddeld wordt slechts 10 procent van deze voorzieningen jaarlijks bezocht, berichtte Kinderopvangtotaal eind 2018.

Minder voorspelbaar

Ook zou het toezicht minder voorspelbaar gemaakt moeten worden. Inspectieonderzoeken bij de gastouderopvang zouden altijd onaangekondigd moeten zijn, stelde de inspectie. Bij onaangekondigde onderzoeken worden in de gastouderopvang tweemaal zo vaak tekortkomingen geconstateerd als bij aangekondigde bezoeken.

Vragenlijst

Om te bekijken hoe het gesteld is met de rol van het gastouderbureau (GOB) wat betreft het toezicht in de gastouderopvang, heeft de Inspectie van het Onderwijs een vragenlijst uitgezet onder gastouders. Zij krijgen van hun GOB een link naar de vragenlijst en kunnen deze anoniem invullen.

Gastouderbureau

Vragen die daarin gesteld worden gaan onder meer over hoe vaak de gastouder gemiddeld contact heeft met het GOB, hoe vaak het GOB de opvanglocatie(s) bezoekt en of het bureau goed bereikbaar is en snel antwoord bij vragen. De Onderwijsinspectie wil ook graag weten bij welke onderwerpen gastouders graag ondersteuning krijgen van het GOB en in hoeverre zij tevreden zijn over de ondersteuning bij de aangegeven onderwerpen. Verder komende scholingsactiviteiten aan bod die het GOB wel of niet aanbiedt.

Kwaliteitseisen

Om nieuwe wetgeving te waarborgen, worden gastouders ook bevraagd of het GOB diploma’s en andere documentatie opvraagt en of het GOB regelmatig controleert of de gastouder aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet.

GGD

In de vragenlijst komt ook het GGD-toezicht aan bod. Onder meer wordt de vraag gesteld hoe vaak de GGD-toezichthouder langskomt voor een inspectiebezoek en of het dan gaat om een onaangekondigd of aangekondigd bezoek.

Toezicht

De vragenlijst wordt afgesloten met een aantal stellingen over de uitvoering van het toezicht op de gastouderopvang en het aanscherpen van wettelijke kwaliteitseisen bij gastouders. De vragenlijst kan anoniem verzonden worden, maar het is ook mogelijk een mailadres achter te laten waarmee de respondent aan de Onderwijsinspectie toestemming geeft om hem/haar te benaderen over de antwoorden die zijn gegeven.

Zelf gastouder en wil je meewerken aan het onderzoek? Klik hier voor de online vragenlijst >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.