Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ochtendfitness vermindert symptomen ADHD

Kinderen met ADHD die voor schooltijd sporten, behalen betere resultaten dan klasgenootjes met dezelfde symptomen die dat niet doen. De kinderen die fitnessoefeningen deden, hadden bijvoorbeeld minder last van onoplettendheid. Ook kinderen zonder ADHD-symptomen hadden baat bij de ochtendgymnastiek.
Ochtendfitness vermindert symptomen ADHD
Foto: ANP

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van de Michigan State University en de University of Vermont dat beschreven is in het Amerikaanse vaktijdschrift the Journal of Abnormal Child Psychology. Tijdens het onderzoek werkten de kinderen zich flink in het zweet voordat zij naar school gingen. Dit had positieve resultaten op hun symptomen. Door het fitnessen waren de kinderen tijdens school oplettender en minder somber. Ook hadden zij minder moeite met activiteiten met andere kinderen. ‘Hoewel de uitkomsten van het onderzoek nog tal van vragen oproepen, kun je stellen dat bewegingsactiviteiten een veelbelovende interventie vormen voor kinderen met ADHD’, aldus onderzoeker Alan Smith van de Michigan University.

Taal en rekenen

De onderzoeksuitkomsten zijn een bevestiging van eerdere resultaten van de onderzoekers, waaruit ook bleek dat fysieke inspanningen een positief effect kunnen hebben op kinderen met ADHD. Uit eerder onderzoek bleek dat kinderen na het sporten een verbeterde hersenfunctie hebben. Ze haalden betere scores op rekenen en taal.

Onderzoek

Tweehonderd kinderen uit de kinderopvang- en basisschoolleeftijd deden twaalf weken lang mee aan het programma. Dit waren zowel kinderen met als zonder symptomen van ADHD. Alle kinderen hadden baat bij de fitnessoefeningen. Wel bleek dat kinderen met ADHD meer vooruit gingen door de inspanningen.

Autisme komt bij jongens twee keer vaker voor dan bij meisjes. In totaal heeft bijna 3 procent van alle kinderen van 4-12 jaar autisme of een aanverwante stoornis. Ruim een kwart van de kinderen met autisme heeft symptomen van ADHD. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.