Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nysa krijgt kritische signalen van gastouders over inspectie

Brancheorganisatie voor gastouders Nysa krijgt signalen over de huidige vorm van inspecties in de gastouderopvang, waar zij zo haar vraagtekens bij stelt. Volgens GGD GHOR zijn er geen nieuwe kwaliteitseisen gesteld.
gastouder

De brancheorganisatie laat weten dat zij vanaf verschillende kanten berichten krijgt van gastouders die onlangs inspectie over de vloer kregen. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat toezichthouders vaker dan voorheen met twee personen komen om de inspectie uit te voeren. ‘Als de gastouder hier vragen over stelt, luidt het antwoord dat er altijd een tweede persoon bij dient te zijn om discussie te voorkomen over wat wel en niet gezegd wordt’, aldus Nysa op haar site. ‘Een vreemde uitleg!’ Volgens de organisatie ervaren gastouders twee inspecteurs bovendien als onprettig in zo’n kleinschalige, huiselijke omgeving. 

Intensiever toezicht

Een woordvoerder van GGD GHOR laat weten dat het toezichthouders vrij staat om een collega mee te nemen. ‘Dit kan zijn omdat een toezichthouder zorgen heeft, of om een collega in te werken’, aldus de woordvoerder. GGD GHOR herkent geen structurele trend waarin toezichthouders bij gastouders nu vaker samen komen. ‘Wel is er sinds 2022 intensiever toezicht bij gastouders; er worden meer voorzieningen voor gastouderopvang geïnspecteerd. De wijze waarop toezicht wordt gehouden, hangt van diverse factoren af. In overleg met gemeenten stemmen toezichthouders af welke eisen wel of niet geïnspecteerd worden’, aldus de woordvoerder. 

Inboedel

Ook valt het de gastouders volgens Nysa op dat inspecteurs vaker lijken te vragen naar of opmerkingen hebben over de inboedel. Sommige spullen zouden volgens de inspectie veranderd moeten worden, terwijl die inboedel volgens de gastouders al jaren aanwezig zijn en altijd voldeden aan de voorwaarden. Nysa vraagt zich af waar deze kritische vragen over de eerder goedgekeurde huiselijke raad vandaan komen. GGD GHOR laat desgevraagd weten dat afhankelijk van de inrichting van een locatie en het gedrag van kinderen, mogelijk aanpassingen nodig zijn. 

Vluchtplan op papier

Daarnaast kregen veel gastouders de vraag om een vluchtplan en vluchtroute op papier te zetten. Deze moet dan volgens de inspectie in het zicht gehangen worden, vertelt Nysa. De brancheorganisatie vindt dit niet passen bij kleinschalige, huiselijke kinderopvang. De organisatie zou liever zien dat er meer inspectie plaatsvindt op de pedagogische kwaliteit van de gastouderopvang. 

Het kabinetsplan om kinderopvang vrijwel gratis te maken, is bijna dagelijkse kost voor nieuwsmedia. Maar wat betekent dit voor gastouders?

1 REACTIE

  1. Inderdaad de GGD controleert meer maar om met twee man in corona tijd te komen inspecteren zonder mondkapje en afstand houden is niet prettig ik wil dat graag bij vreemde heb controle gehad tijdje terug
    Heb dingen in het bijzijn van de GGD opgelost hebben ze het toch in het rapport gezet terwijl ze zeiden top gedaan opgelost . Zijn ruim 2 uur geweest ook zoiets omdat er iemand in opleiding mee liep hmmm
    Ze zijn gewoon aan het zoeken om toch iets te vinden er wordt niet geluisterd naar je als gastouder vroegen ook dingen die ze zelf niet wisten aan mij dat ze moeten controleren prima maar niet op deze manier oja een zienswijze veranderen doen ze ook zonder overleg of wat dan ook moet je maar een klacht indienen bij de GGD zeggen ze dan .
    Wilde dit toch melden het klopt precies wat er in het artikel staat

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.