Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nu al vraaguitval zichtbaar van 8 procent

Nu al vraaguitval zichtbaar van 8 procent

De bezetting in de kinderopvang voor 2012 lijkt met gemiddeld 8 procent terug te lopen. BOinK, belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, inventariseerde hoeveel ouders voor 2012 hebben opgezegd. Bij de meeste kinderercentra is de opzegtermijn twee maanden.

Februari meer duidelijk
Dat er sprake is van een daling in de vraag naar kinderopvang is uniek, want dat gebeurde voor het laatst 25 jaar geleden. Gjalt Jellesma van BOinK wijt de vraaguitval aan de bezuinigingen in de kinderopvang. Hij benadrukt wel dat pas in februari 2012 duidelijk zal worden wat het echte effect is. ‘Dan zal blijken dat gemiddelde tweeverdieners 200 of 300 euro per maand meer gaan betalen. Hoogopgeleiden redden het nog even, maar ook die gaan hun kinderen van de opvang halen’ voorspelt Jellesma in Metro.

Amsterdam Zuidoost
Pico Kuiper, directeur van Kinderopvang Nederland met 400 vestigingen ziet dat vraaguitval nu vooral zichtbaar is in regio’s waar veel ouders zijn met lage inkomens zoals Amsterdam Zuidoost en in sommige delen van Drenthe. Daar is de terugloop soms 10 procent. Jellesma: ‘Dat is heel jammer voor de kinderen. In Zuidoost worden kinderen straks weer opgevangen in het grijze circuit waar nauwelijks Nederlands wordt gesproken.’

Lees meer in Metro >>

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.