Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog steeds grote tekorten in de kinderopvang; werkdruk neemt toe

Meer dan de helft van de kinderopvangorganisaties heeft een tekort aan inzetbaar personeel. Door onderbezetting neemt de druk op medewerkers toe, sommigen zeggen (bijna) om te vallen. Dat blijkt uit een peiling van Kinderopvang werkt! (oktober 2020).
zorgen om heropening bso
AdobeStock

Ook voor de coronacrisis kampte de kinderopvangsector al met grote personeelstekorten, maar tijdens de huidige crisis lopen deze tekorten (vanzelfsprekend) verder op. In de dagopvang ervaart 45 procent van de organisaties een tekort aan pedagogisch medewerkers, in de buitenschoolse opvang (bso) is dat zelfs 52 procent.

Quickscan kinderopvang

Arbeidsmarktplatform Kinderopvang Werkt! brengt door middel van een quickscan de arbeidsmarktontwikkelingen in kaart.

In de periode van 8 tot en met 22 oktober zijn door middel van een digitale enquête gegevens verzameld. Er is gebruik gemaakt van een panel, dat is opgebouwd uit de eerdere meting. Hierin zaten 180 organisaties. Van deze groep hebben 89 deelgenomen aan de tweede meting door de enquête volledig in te vullen. Parallel hieraan is via social media dezelfde enquête verspreid onder kinderopvangorganisaties. Hiermee zijn nog eens 33 organisaties bereid gevonden om deel te nemen en de enquête in zijn geheel in te vullen. De totale steekproef heeft hiermee een omvang van 122 organisaties en voldoet aan de eisen voor representatief beleidsonderzoek. De 122 organisaties vertegenwoordigen in totaal een werkgelegenheid van ruim 27.000 medewerkers. Het gemiddeld aantal medewerkers per organisatie komt uit op 222.

Coronamaatregelen

87 procent van de organisaties heeft te maken met niet-inzetbare medewerkers als gevolg van de coronamaatregelen. Dit percentage is verdubbeld in vergelijk met de meting van juni 2020. Toen ging het nog om 44 procent van de organisaties.

Wachten op testuitslagen

De voornaamste reden dat medewerkers niet inzetbaar zijn is afname of wachten op de uitslag van de coronatest (93 procent). Een deel van de organisaties geeft ook aan medewerkers niet te kunnen inzetten omdat zij behoren tot de risicogroep (18 procent), of dat een partner/huisgenoot hiertoe behoort (17 procent).

Moeilijk vervulbare vacatures

Gemiddeld heeft 51 procent van de kinderopvangorganisaties op dit moment (peiling: oktober 2020) moeilijk vervulbare vacatures. Vooral grote organisaties kampen daarmee (78 procent). Bij middelgrote organisaties heeft 45 procent moeite om vacatures te vervullen, en bij kleine organisaties 27 procent.

Moe en eerder ziek

Om personeelstekorten en uitval op te vangen, werken medewerkers vaak meer dan normaal. In verschillende organisaties vallen medewerkers daardoor (bijna) om. Ze zijn moe, worden eerder ziek en dit leidt weer tot verzuim. Een deel van de respondenten verwacht dat door onderbezetting groepen bij hun organisatie of elders zullen moeten sluiten.

Bbl-leerwerplekken

10 procent van de organisaties verwacht de komende drie maanden meer leerwerkplekken te hebben voor bbl0studenten dan voor de coronacrisis. 8 procent verwacht minder plekken te hebben en 11 procent verwacht geen plekken te hebben, waar ze deze voor de crisis wel hadden.

Bol-stages

66 procent van de organisaties verwacht geen veranderingen in de hoeveelheid bol-stageplaatsen die ze de komende drie maanden aanbieden. 10 procent verwacht minder bol-stageplaatsen aan te bieden dan voor de coronacrisis, en 8 procent verwacht er geen aan te bieden, waar ze dat voorheen wel deden. Er zijn geen grote kinderopvangorganisaties die verwachten te stoppen met het aanbieden van bol-stageplaatsen.

Bekijk alle resultaten uit de Quickscan kinderopvang Q4 2020 van Kinderopvang Werkt! >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.