Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog dit jaar 300 Centra voor Jeugd en Gezin

Nog dit jaar 300 Centra voor Jeugd en Gezin

In 2011 moeten alle 430 gemeenten een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben. De teller staat nu op 178 en moet eind dit jaar op 300 uitkomen. Het is maar de vraag of dit gaat lukken. Bovendien is er weinig overeenkomst tussen de verschillende CJG’s. Informeert de ene CJG wel over en voor kinderopvangcentra, andere CJG’s houden zich juist alleen bezig met zorgkinderen en/of probleemjeugd.

Verschillende functies
Niet in iedere gemeente is het opzetten van een CJG eenvoudig. Omdat in Amsterdam en Rotterdam al soortgelijke instanties bestonden, ontstonden de nieuwe centra eenvoudig. Maar kleinere gemeenten lopen bij de invoering van een CJG tegen problemen op die vanachter een bureau op het ministerie niet konden worden voorzien.
Wouter Smits, van het CJG Den Bosch ziet soms door de bomen het bos niet meer. ‘Het CJG is een containerbegrip geworden. Alles valt eronder: van kinderopvang tot hangjongeren. Ik had graag meer sturing gehad van het ministerie. Nu kan elke gemeente voor een groot deel zelf bepalen wat eronder valt.’

CJG afgeschaft?
Wim Hoddenbagh, projectleider landelijke invoering CJG bij de VNG is ervan overtuigd dat de CJG’s niet worden afgeschaft door een nieuw kabinet. ‘Er is bijna bij alle politieke partijen groot draagvlak voor de centra. Al leggen veel partijen het accent net even anders. Maar de brede beweging in de politiek is duidelijk gericht op overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten, en dat is positief.’

Bekijk hier de website over CJG’s

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.