Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Nieuwe VOG voor alle medewerkers kinderopvang

VOG

Alle medewerkers in de kinderopvang wordt gevraagd om vanaf 1 juli 2013 een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag aan te vragen. Zo kan worden gecontroleerd of zij in het verleden een strafbaar feit hebben begaan. De continue screening is één van de manieren waarop minister Lodewijk Asscher hoopt de kinderopvang beter en veiliger te maken.

Dit wetsvoorstel van minister Asscher is donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De nadruk van het voorstel ligt bij een vergroting van de kwaliteit en veiligheid. De continue screening gaat in per 1 maart 2013. Vanaf die datum wordt er continue gekeken naar strafbare feiten van medewerkers. Bij een strafbaar feit wordt de werkgever hiervan op de hoogte gesteld.

Meer online informatie
Verder wil minister Asscher kinderopvangorganisaties, gastouders en peuterspeelzalen verplichten om meer informatie te delen op het web. Door open te zijn over prijzen, openingstijden, kwaliteit en voedingsbeleid wil hij het voor ouders gemakkelijker maken om kindercentra en gastouders te vergelijken. Deze verplichting geldt per 1 januari 2014.

Meldplicht kindermishandeling
Vanaf 1 juli wordt de wettelijke meldplicht kindermishandeling ingevoerd. Binnenkort komt de minister met een brief waarin hij ook andere maatregelen ter verbetering van de kwaliteit in de kinderopvang aankondigt, onder meer op het gebied van toezicht en handhaving.

Bron: Rijksoverheid
ANP Photo

14 REACTIES

 1. Hallo,
  Ik ben het met dit artikel eens omdat ik vind dat iedereen goed gescreend moet worden ook al hebben ze al een VOG-verklaring ingeleverd. Je weet nooit wat er in de tussentijd nog gebeurd.
  Ik ben zelf stagiaire op een kinderdagverblijf en heb hier aan het begin van mijn stage periode ook een VOG-verklaring in moeten leveren. Het is wat aan de prijzige kant maar ik ben het hier wel mee eens dat ook de stagiaires het moeten laten zien zodat de pedagogische medewerksters weten wie en wat voor persoon jij bent.
  Wel vind ik dat ze dit wat vaker aan de stagiaires moeten vragen omdat er in de tussentijd van je stage ook wat kan gebeuren. Of dat ze net als de pedagogische medewerksters ook bij stagiaires een screening moeten doen zodat ze altijd op de hoogte blijven.
  Met vriendelijke groeten,
  Nicole Kuijpers.

 2. Lees alle reacties
 3. Echt weer nederland ten top. Denken dat je dingen kunt voorkomen door de screening. Ik denk dat het een leuk inkomsten potje voor de gemeenten is. Screening oke. Maar als er continuescreening zonodig moet, dan kan dat ook tegen een kleiner tarief. Maar ach regels, regels, regels, misschien handig om echt naar de kwaliteit te kijken. Als houder ben je meer tijd kwijt om te voldoen aan alle regelgeving, zo onderhand. En doorberekenen aan ouders is helemaal niet mogelijk, want die hebben het in die zin ook al zwaar. Dus alles komt weer neer op de organisatie zelf.

 4. Hmmmm.. Wij attenderen onze gastouders momenteel steeds dat ze niet nog eens een nieuwe VOG nodig hebben alleen als de GGD dit verplicht acht. Nu is het dan toch weer een verplichting aan het worden. Eerst de leges die helemaal nergens over gaan en nu dit weer. Helaas is ons bureau House4kids nog niet zo groot dat we iedere aangesloten go tegemoet kunnen komen in deze kosten. In de toekomst hopelijk wel. De drempel voor een GO word steeds groter. Niet handig.

 5. Ik ben voor mijn banen 90 euro kwijt voor aanvraag 3 x VOG. Ik werk voor meerdere instanties.Uitzxendbureau, invalpool etc. Nu mag ik weer opnieuw gaan betalen. Per maand heb ik slechts 150 euro te besteden voor boodschappen , als daat 90 euro afgaat zelf te betalen hou ik 60 euro over.
  Kan daar ook naar gekeken worden ? Het geld groeit nog steeds niet aan de bomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.