Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe subsidieronde Taal- en Interactievaardigheden

Vanaf 2 januari kan er weer subsidie worden aangevraagd voor trainingen Taal- en interactievaardigheden. Dit is te lezen in de Staatscourant.
1-iStock-art-taalonderwijs.jpg
Vanaf 2 januari kan er weer subsidie worden aangevraagd voor trainingen Taal- en interactievaardigheden. - Foto: iStock

Kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus kunnen tussen 2 januari en 28 april subsidie aanvragen. Met deze subsidieregeling kunnen pedagogisch medewerkers en bemiddelingsmedewerkers van gastouderbureaus zich laten scholen in taal- en interactievaardigheden. Er is hier € 3,4 miljoen euro voor uitgetrokken.

Train-de-trainer

Voor de training van een pedagogisch medewerkers is een subsidie van € 650 beschikbaar. Voor de training van leidinggevenden, staffunctionarissen of bemiddelingsmedewerkers van gastouderbureaus bedraagt de subsidie € 2000. Zij krijgen een train-de-trainerscursus om hun kennis en vaardigheden over te dragen aan beroepskrachten of gastouders. Een organisatie kan maximaal € 25.000 subsidie per aanvraagtijdvak aanvragen.

Aanvragen

Het Agentschap SZW beheert de subsidie. Daar kan de subsidie aangevraagd worden . Het is wel van belang om deze subsidie zo snel mogelijk aan te vragen, want als de pot leeg is, wordt er geen geld meer uitgekeerd, meldt de website van KNGO, KennisNetwerk gastouderopvang. Volgens deze site was de vorige keer het geld snel op.

Training afronden

De periode waarbinnen de subsidieontvanger de activiteiten waarvoor de subsidie is verleend volledig dient af te ronden, is verlengd van 50 naar 52 weken. Hier wordt op gecontroleerd. In de officiële regeling die in de Staatscourant staat, staat hierover dat bij de steekproefcontrole in het kader van het eerste tijdvak is gebleken dat van een deel van de projecten de gesubsidieerde trainingen deels of geheel niet waren gevolgd of niet binnen de gestelde periode zijn afgerond. ‘Dit heeft geresulteerd in gedeeltelijke of gehele terugvordering van de subsidie van de subsidieontvangers door het Agentschap SZW. Vervolgens is toen besloten om in het kader van het eerste tijdvak een zo uitgebreid mogelijke steekproef uit te voeren. Ook in het kader van het tweede en derde aanvraagtijdvak zal een uitgebreide steekproefcontrole worden uitgevoerd waarbij aan subsidieontvangers kan worden gevraagd om de behaalde certificaten, diploma’s of bewijzen van deelname te overleggen als bewijs dat de activiteiten waarvoor subsidie is verleend, zijn verricht.’

Lees meer >>

Onderzoek naar effect trainingen
Minister Asscher gaat een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van de taal- en interactietrainingen voor pedagogisch medewerkers. Lees meer >> 

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.