Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijn voor aanpak overgewicht

Nieuwe richtlijn voor aanpak overgewicht

Er komen steeds meer kinderen met overgewicht. Het VU medisch centrum heeft samen met TNO en CBO (Centraal Begeleidings Orgaan) een richtlijn opgesteld om kinderen met overgewicht beter te behandelen. Hierin staat hoe rijkosoverheid, school, gezin, jeugdgezondheidszorg, huisarts, kinderarts, psychologen, pedagogen en sportclubs beter kunnen samenwerken en zo overgewicht bij kinderen zelfs kunnen voorkomen.

Jongere leeftijd
De richtlijn wordt gepresenteerd tijdens het Nationaal Congres kinderobesitas 2012 en is opgesteld in opdracht van het ministerie van Volsgezondheid. Het aantal kinderen met overgewicht in Nederland neemt toe. Het aantal jongens met overgewicht is gestegen van 9% in 1997 tot 13% in 2009. Bij meisjes is eveneens een toename in overgewicht te zien, van 12% in 1997 tot 15% in 2009. Overgewicht ontstaat bovendien op steeds jongere leeftijd en komt vaker voor bij kinderen van Turkse (jongens 33% en meisjes 32%) en Marokkaanse afkomst (25% en 29%).

Amsterdam
Woensdag was bij het actualiteitenprogramma Nieuwsuur te zien hoe Amsterdamse scholen met een gezonde lunch proberen om overgewicht bij kinderen aan te pakken. Onlangs bleek dat het probleem van kinderen met overgewicht in Amsterdam groot is. Bekijk hier een kort filmpje over dit project >>

Bron: VU medisch centrum
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.