Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Nieuwe rekentool keurt minder pm’ers op de groep goed

Leidster-kindratio

De rekentool voor de leidster-kindratio waarmee de sector vanaf 2013 moet werken, neemt in sommige situaties genoegen met minder pm’ers op de groep dan de oude rekentool van de Abvakabo. Tot deze conclusie komen bezorgde pedagogisch medewerkers. De Abvakabo bevestigt de berekeningen.

In het nieuwe convenant, dat werkgevers en ouders hebben afgesproken en waarop het ministerie nieuwe rekenregels baseert, is sprake van andere afrondingen. Op een verticale groep met negen kinderen van 0-2 jaar staan, als er acht 0-1 kinderen zijn en één 1-2 kind, nu nog drie pedagogisch medewerkers op de groep. Met de nieuwe rekentool mogen dit er twee zijn. Nog een voorbeeld: Op een 2-4 groep met veertien kinderen mogen volgens de rekentool van de Abvakabo drie pm’ers staan, als er negen 2-3 jarigen en vijf 3-4 jarigen zijn. Met de nieuwe rekentool mogen dit er ook twee zijn.

Convenantpartijen
Vanaf september is de nieuwe rekentool beschikbaar en vanaf januari 2013 gaat de GGD deze rekentool gebruiken als norm. De inhoud van de rekenregels is ontwikkeld door de Brancheorganisatie Kinderopvang en BOinK. Gemeenten en GGD’en gebruiken de rekentool in de toetsing en de handhaving, zodra deze is vastgelegd in regelgeving per 1 januari 2013.

Geen misverstand
De oude rekentool, die op de oude beleidsregels gebaseerd was, werd door de ene GGD wel gebruikt als rekenmodel en door de andere niet. Er ontstond zo onduidelijkheid over welke leidster-kindratio de juiste was. De Brancheorganisatie Kinderopvang ziet de komst van de nieuwe rekentool als een grote vooruitgang: ‘Nu zijn de regels voor iedereen hetzelfde, en is ook de uitkomst van de berekening hetzelfde, daar kan geen misverstand meer over bestaan’ aldus een woordvoerster.

Werkdruk personeel
De Abvakabo vindt het bizar dat de nieuwe rekentool minder pedagogisch medewerkers op de groep toestaat. Ilse van der Weiden namens de vakbond: ‘Echt bizar dat via een rekenregel de werkdruk van het personeel verzwaard wordt en de kwaliteit en veiligheid van de kinderen mogelijk afneemt. Voordat de rekentool als enige berekeningswijze voor de bepaling van het maximale aantal kinderen per beroepskracht ingaat, moet deze verbeterd worden. ‘

Neutraal
De Branchevereniging ziet juist alleen maar voordelen van de nieuwe rekentool: ‘Dat er andere uitkomsten uitkomen dan uit de eerdere rekentools zegt niets over kwaliteit. De nieuwe rekentool garandeert juist kwalitatieve neutraliteit, omdat de rekentechniek voor iedereen hetzelfde is.’

Bekijk hier de nieuwe rekentool >>

ANP Photo

5 REACTIES

 1. Wij zijn heel blij met de nieuwe tool, zowel pm’ers, afd. plaatsing als management. Waarom? De oude was onwerkbaar. Had je vandaag 12 kinderen met 2 pm’ers: 3 van 0, 4 van 1 en nog 5 peuters, dan kon er morgen wel eens een pm’er bij moeten omdat er een baby één jaar was geworden. Logica hiervan ver te zoeken. Je wist dus nooit waar je aan toe was. Nu ishet simpel: 2 op 12 en geen onrendabel groepen met 3 pm’ers meer. En ja, je zou daar misbruik van kunnen maken en 8 baby’sin een 0-4 jaar groep plaatsen, maar welk zinnig mens wil dat? Ik niet, en mijn pm’ers zouden me trouwens vierkant uitlachen, want zo is onze cultuur gelukkig! Het zou wel goed zijn alsde GGD zulke uitwassen (mochten ze komen en is het personeel daar niet zo mondig) signaleert.

 2. Lees alle reacties
 3. Waarom moet er toch altijd 1 partij dwarsliggen. In dit geval de abvakabol. Alles is goedgekeurd, alles is helder.
  ’s morgens vroeg beginnen we straks altijd direkt met het 4 ogen principe. Tijd zat om alles voor te bereiden.
  Je kunt merken dat de abva kabo er weer geen kaas van heeft gegeten. Eerst meerdere fouten ontdekt in hun eigen rekentool. En nu zeuren over dit. Geen recht van spreken noem ik dat. Van hun eigen systeem klopte lang niet alles.
  Laten we blij zijn dat er nu een tool is die iedereen MOET hanteren en dat deze voor iedereen gelijk is! Ik sluit mij volledig bij Mark Siep aan.

 4. ‘Kwalitatieve neutraliteit’? komt dat van een PR-medewerker van de Branchevereniging? Een kwalitatieve verslechtering lijkt me passender.

  Om neutraliteit te creëren had er net zo goed gekozen kunnen worden voor de bestaande uitwerking door de vakbond.
  Deze regels zijn helder, eenduidig, werden al gebruikt door de GGD en – heel belangrijk – houden rekening met de verdeling van de kinderen over de leeftijdsgroepen en doen daarmee recht aan de zwaarte van het werk … De wettelijke regels kennen niet voor niets een ‘oplopende’ ratio.
  De uitwerking van de vakbond sluit 1-op-1 aan op de wettelijke regels; deze regels zijn echter niet eenduidig als het gaat om ‘samengestelde’ groepen (groepen met kinderen van verschillende leeftijden) en de rekentool van de vakbond heeft hier een duidelijke en realistische uitwerking aan gegeven.

  Er is door de Convenantpartijen blijkbaar bewust gekozen voor een andere uitwerking. En het blijft absurd dat de werknemers/werknemerorganisaties niet betrokken zijn bij zulke inhoudelijke afspraken over het werk in de Kinderopvang.
  * Waarom hebben de Convenantpartijen er voor gekozen om meer kinderen met hetzelfde aantal pm-ers toe te staan?
  * Waarom gaan ouders er mee akkoord dat hun kinderen straks minder aandacht kunnen krijgen?
  * Waarom gaan het Ministerie, de GGD en VNG akkoord als ze meer werk willen maken van de kwaliteit van de pedagogische praktijk in de kinderopvang en tegelijkertijd meer kinderen op een groep toestaan?
  De enige partij die voordeel lijkt te hebben bij de nieuwe rekentool zijn de werkgevers. Meer kinderen betekent meer inkomsten, met dezelfde loonkosten.

 5. Het enige wat nieuw is, is dat de nieuwe rekentool dit keer wel 1 op 1 aansluit op het convenant en dat de convenant partijen, de overheid en de GGD nu op één lijn zitten. De Abvakabo rekentool was gebaseerd op de methode die de GGD tot voorkort hanteerde. Deze methode kwam niet 1 op 1 overeen met het convenant kwaliteit. Dit is ook aangetoond door de rechter. Het is een goede zaak dat betrokken partijen de tool omarmen. Nu de Abvakabo nog!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.