Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Nieuwe opleiding: Medewerker Brede School

Medewerkers van de Rijswijkse kinderopvangorganisatie SRK en Vlietkinderen uit Leidschendam-Voorburg krijgen een primeur. Zij mogen de nieuwe opleiding tot Medewerker Brede School volgen. De opleiding, een combinatie van niveau 4 Pedagogisch Medewerker, Onderwijsassistent en Sociaal Cultureel Werk, is deze maand van start gegaan.
Nieuwe opleiding: Medewerker Brede School
Foto: ANP Photo

Steeds vaker komen pedagogisch medewerkers terecht op een locatie die onderdeel uitmaakt van een brede school. Dat betekent meer samenwerken met het onderwijs en meer betrokkenheid bij de lessen en de (pedagogische) aanpak van onderwijscollega’s. De reguliere PW-opleiding bereidt studenten echter nog niet echt voor op deze nieuwe werkomgeving.

Maatwerkopleiding

Ook in Zuid-Holland komen veel brede scholen voor waarvan kinderopvangorganisaties deel uitmaken. In Rijswijk ontstond het idee om een maatwerkopleiding te starten voor pedagogisch medewerkers. Zo krijgen zij een beter beeld van wat het werken op een brede school inhoudt. Stichting Rijswijkse Kinderopvang (SRK) en Vlietkinderen namen het initiatief. De SRK academie verzorgt de opleiding, in samenwerking met het ROC Mondriaan en kinderopvangorganisatie Vlietkinderen.

Naschoolse activiteiten

De opleiding komt tegemoet aan de behoefte van brede scholen tot meer naschoolse activiteiten voor kinderen. Het is een combinatie van niveau 4 Pedagogisch Medewerker, Onderwijsassistent en Sociaal Cultureel Werk. Naast taal- en rekenvaardigheid is er aandacht voor didactische vaardigheden, zodat pedagogisch medewerkers kunnen ondersteunen bij het onderwijs. Voorbeeld: als de rekenles over decimalen gaat, kunnen de kinderen ’s middags met de pm’ers koken en decimalen in de praktijk oefenen.

Stage lopen

De pm’ers van beide kinderopvangorganisaties hebben geluk. De eerste medewerkers krijgen de kans om de opleiding die anderhalf jaar duurt te volgen. Zij volgen twee dagdelen per week de opleiding en lopen verder stage op een brede school. Daarnaast blijven ze aan het werk op hun eigen groep bij Stichting Rijswijkse Kinderopvang of Vlietkinderen.

Breder inzetbaar

‘De medewerker brede school heeft de toekomst’, zegt SRK-directeur Tineke Onink. ‘Zij zijn breder inzetbaar. Niet alleen in de kinderopvang, maar ook op de basisschool. Zo is het ook de bedoeling dat pm’ers zich bezig gaan houden met huiswerkbegeleiding en andere steun bij het leren. Een werkdag van een afgestudeerde medewerker brede school kan er als volgt uitzien: start bij de voorschoolse opvang, dan naar de klas om met kinderen in groepjes te lezen of rekenen, dan naar de tussenschoolse opvang. De dag gaat naadloos over in naschoolse activiteiten. Kinderen zien dus de hele dag dezelfde vertrouwde gezichten.

7 REACTIES

  1. opleiding Brede school medewerker is een opleiding die toegankelijk voor iedereen met een pw 3 diploma heeft. Jong of oud. Het heeft veel toegevoegde waarde voor jezelf maar ook voor het werkveld. Er wordt niet naar leeftijd gekeken maar naar de kwaliteiten die jij als pedagogisch medewerker kan bieden in zowel je werk in het kindercentrum als op school. echt een aanrader om deze opleiding te gaan volgen

  2. Lees alle reacties
  3. Wat een leuke reacties! Die verschillende CAO’s zijn inderdaad een lastige bijkomstigheid. Nu maar hopen dat er, parallel aan de (landelijke) ontwikkeling van Integrale Kindcentra en Brede Scholen, ook hier aandacht voor komt.
    Wat de ontwikkeling van het kind betreft is de doorgaande lijn een belangrijk argument. ‘It takes a village to raise a child’, deze uitdrukking zegt het eigenlijk al. Kinderopvang en onderwijs die samen zorgen, onderwijzen, activiteiten organiseren, kortom alles regelen wat nodig is voor een kind (en zijn/haar ouders) om gezond op te groeien; kansen creëren in een veilige omgeving. Dat lijkt me een mooie opdracht!

  4. Nooit te oud om te leren toch? Ook ‘oudere’ pedagogisch medewerkers kunnen deze opleiding gaan volgen. De Brede School (of IKC) is toch de toekomst. Ik schaar mezelf al bij die oudere PM-ers maar denk dat het belangrijk is dat juist deze groep met hun kennis en levenservaring een zeer waardevolle bijdrage kan leveren aan Brede School (IKC) vorming. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.