Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe handleiding continue screening

De continue screening lijkt ongemerkt te zijn ingevoerd, maar heeft wel degelijk veel voeten in de aarde en effect op de veiligheid in de kinderopvangbranche. In een nieuwe handleiding van het Ministerie van Sociale Zaken, de VNG en alle andere betrokken instanties wordt uitgelegd wie welke rol heeft in de continue screening, welke stappen er worden gezet bij een overtreding en hoe kinderopvangorganisaties invulling kunnen geven aan de continue screening.
Nieuwe handleiding continue screening
Foto: ANP

Dat de continue screening niet voor niets is ingevoerd, bewijst het feit dat er in 2013 66 mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Bij veel van de overtredingen bleek de VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) van een huisgenoot van een gastouder niet meer in orde en werd de gastouder daarom op het matje geroepen.

Overtredingen

Voorheen werd een VOG alleen afgegeven als een medewerker of gastouder in de kinderopvang aan de slag ging. Maar een schoon strafblad zegt nog niks over wat iemand daarna in z’n vrije tijd uitspookt. Met de continue screening is een einde gekomen aan deze situatie. Maakt een medewerker in de kinderopvang, een gastouder of een huisgenoot van de gastouder een overtreding, dan krijgt de verantwoordelijke organisatie een seintje. Niet alle overtredingen hebben invloed op het wel of niet behouden van een VOG. Bekijk hier wanneer je VOG wel wordt afgepakt.

VOG ingenomen

De handleiding legt uit wat er exact gebeurt als iemand een strafbaar feit pleegt. Bij wie komt de melding, wie beoordeelt de overtreding en wat gebeurt er als een VOG daadwerkelijk wordt ingenomen? Zonder een geldige VOG mag je niet werkzaam zijn in de kinderopvang. De handleiding eindigt met veelgestelde vragen en antwoorden (bijvoorbeeld ‘Wanneer worden ouders ingelicht over een signaal uit de continue screening?’ en ”Kan ik mijn strafblad inzien?’) en legt uit wanneer er een uitzondering op de regel kan worden gemaakt.

Download de handleiding hieronder:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.